31.3.2016

Luotettavat mediat ja rikosten esto videot

Uutisvahti lukee ja katselee vain virallista maailman mediaa. Tänne ei tule huhuja siinä mielessä, edellyttäen että viralliset mediat eivät niitä levitä.

Tuossa tulee mieleen eilinen vaiko toissapäiväinen breaking uutinen ammuskelusta Washington DC:ssä. Seurasin siitä liveselostusta vaihtaen kahden kanavan välillä, Fox ja CNN.

Tunnin aikana oli selostettu huhuja ja paljon. Ja sitten lopulta todettiin, että faktoja ei ole tiedossa ja odotetaan poliisin tiedotustilaisuutta.

Some on kyllä tullut viralliseen mediaan. Mediat pyytävät ihmisiä lähettämään videota ja kuvaa ja soittamaan toimituksiin, jos ovat silminnäkijöitä tai muuten paikallaolijoita.

Ja näin ihmiset tekevät. Ja se, mitä ihmiset näkevät ja luulevat näkevänsä, vaihtelee.

Mutta onko tämä harhaanjohtamista? Ei kai suurimmalta osaltaan, mutta voihan periaatteessa käydä niin, että median toimitus ei ole tarkkana ja julkaise huhuja ja luuloja.

No ei se mitään. Parempi että julkaistaan jotain muutakin kuin hallituksen virallista tietoa ja viranomaisten.

Amerikassa on nyt sellainen trendi, että poliiseille on hankittu body kameroita, joiden pitäisi olla päällä pidätystä tehdessä ja liikenteessä pysäytyksen tehdessä.

Poliisien autoissahan on kojelautakamerat kyllä olleet jo kauan. Nyt onkin sellainen tilanne, että kun on tullut niin paljon syytteitä poliiseille väärinkäytöksistä ja jopa murhista, niin pitää olla videota todisteeksi tapahtumista.

Kameran voi kyllä laittaa pois päältä, että todisteita ei välttämättä synny. Mutta videoita on turvakameroissa ja ohikulkijoiden kännyissä.

Uutisvahti vaan ihmettelee, miten huonotasoista kuvaa esim . kauppojen turvakameroista tallentuu. Ei niistä saa selvää rikollisista, joita pitäisi niiden perusteella etsiä.

Kaikenkaikkiaan videoista ei ole paljon estämään tapahtumia, jos niistä ei ole todistusaineistoksi. Jos kiinnijääminen on mielessä, niin silloin niillä voi olla rikollisuuden suhteen estämisvaikutusta.

Mitä muuta voisi tehdä, että rikollisuus saataisiin kuriin? Miten olisi lasten kasvatus? Miksi ennen oli niin rauhallista ja mukavaa?

Meidänkään kylällä ei ollut kuin se yksi talo, minkä veljekset juopottelivat ja kaatuilivat ojaan ja kerran yksi jäi roikkumaan aidalle, kun käsi sinisenä jäi aitalautojen väliin. Isä käski meidät sisälle, ei niitä juoppoja saanut katsoa eikä puhua niille mitään, jos tulivat vastaan tiellä.

Rangaistukset seurasivat pahojen tekemisistä. Loppuiko tämä jossain vaiheessa? Vai kasvoiko pahantekijöistä aikuisia ja vanhempia, joiden lapset sitten ovat oppineet vanhemmiltaan pahantekemisen?

Ennen oli sellaisia kuin raittiuskilpakirjoituksia. Ja raittiutta opetettiin. Tosiasia on kyllä se, että tosi vanhaan aikaan ihmiset joivat paljon enemmän. Silloin joskus Lönnrothin aikaan.

Mutta sivistystä oli jossain vaiheessa enemmän. Tämä tarina nyt vähän rönsyili.

Ai niin. Onhan meillä se Twitter tili, missä on virallisen median toimittajien tviittejä. Onko se somea vai mitä se on?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti