1.4.2016

BBC: Pierua pitäisi tutkia

Ei tämä ole aprillipilaa.

Tämä provokatiivinen artikkeli on BBC:n Future osastossa. Siellä joku austraalialainen ammattilainen väittää, että vatsan kaasuja kannattaisi tutkia.

Uutisvahdilla on tähän kyllä kanta:

Nyt menee jo liian pitkälle. Onhan siellä myrkyllisiä kaasuja ja muuta, mutta ei kaikkea tarvitse tutkia. Nämä tutkimukset lisäävät terveydenhoidon kustannuksia vaan.

Tuntuu, että tutkijatuotanto on liian aktiivista. Pitäisi olla paremminkin siellä tekemisen puolella, että hinnat saataisiin alas.

Uutisvahti on tehnyt sukututkimusta osittain jopa 1600-luvulle asti. Nuo vuosisadat olivat aikaa, jolloin ei pieruja tutkittu sen enempää. Eikä juuri mitään muutakaan.

Kuitenkin ihmiset elivät 70-80 jopa 90-vuotiaiksi. Kiitos Ruotsin kuninkaan, joka käski kirkkoja pitämään kirjaa ihmisistä, että meillä on tietoa asioista.

Tarkoitus oli varmaan kylläkin pystyä verottamaan väkeä, mutta siitä on paljon myönteistä tietoa, mitä suvuistamme ja ihmisten elämästä voi kirkonkirjoista lukea.

Olihan siellä kuolinsyyksi merkitty jotain sairauksia, muttei niitä yritetty mitenkään parantaa eikä hoitaa. Ihmiset paranivat luonnostaan. Jotkut kuolivat.

Näin on tilanne vieläkin. Toiset paranevat ja toiset eivät. Uutisvahti on se, joka ei turhia lääkärissä juokse eikä ole ottanut antibioottia sitten 70-luvun.

Vastustuskykyä on omasta takaa ja Uutisvahti kuolee kyllä sitten, kun ei parane enää. Mitään kokovartalo skanneja ei tälle ihmiselle hirveästä hinnasta tehdä.

Niiden tulokset ovat arvaamisen varassa nekin. Ja siellä on lääkärit, jotka rahankuvat silmissään määräävät lisää tutkimuksia kalliilla rahalla ja lääkkeitä ja leikkauksia, joiden tarpeellisuutta ei kukaan lähde kyseenalaistamaan.

Niin siis, tilanne on se, ettei meillä kaikilla ole varaa ylläpitää nykyterveydenhoitoa. Eikä tarvetta. Kuolee sitä kuitenkin. Ja hyvä onkin niin.

Yksi varoitus BBC:n artikkelista nousee: se on se, ettei pierua pidä haistella. Tämä tarkoittaa sitä, että kannattaa mennä ulos, kun metaanit pyrkivät suolistosta pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti