28.4.2016

Trumpin puhe ja Suomen asiat

Nyt on kaikille varmaan jonkinverran selvää, mitä mahdollinen republikaaninen presidentti ensi vuonna tekee.

NATO ja muut puolustusyhteistyökumppanit joutuvat joko maksamaan käyvän hinnan amerikkalaisista palveluista tai sitten hoitamaan puolustuksensa itse.

Puheessa Trump mainitsi NATO-maat, Japanin ja Etelä-Korean. Ja nyt olen kuulevinani huokauksia meiltäkin siitä, että eikö Amerikka enää autakaan. Tähän voi kyllä valmistautua, että Amerikalla ei ole rahkeita auttaa eikä haluakaan.

Keskiverto amerikkalainen tietää ulkomaiden asioista ja kansainvälisistä suhteista hyvin vähän. Trumpin nostattama Amerikka ensin kuulostaa enemmistölle erittäin hyvältä, onhan tämä maa tunnettu kansallistunteestaan.

Uutisvahti ennusti jo eilen, että Trumpista tulee presidentti, miehen rummutus menee suoraan enemmistön g-pisteeseen.

Tällä on paljon merkitystä Suomelle. Siihen, että mitä sotilasyhteistyötä kannattaa lähteä sopimaan. Suunnitelmat on hyvä laittaa jäihin näillä näkymillä, sillä uusi hallinto ei tule niitä kunnioittamaan.

Amerikkalaisten asema NATOssa voi muuttua ratkaisevasti.

Onhan selvää, että propagandaa leviää vaalipuheiden tiimoilla, mutta kun on tuota ihmistä nyt jo viime kesäkuusta lähtien kuunnellut, niin arvio on, että hän sanoo, mitä ajattelee.

Paitsi ehkä eilen, jolloin hän käytti puheessaan käsikirjoitusta muusta esiintymisestään poiketen.

New York Times kirjoittaa tänään vasemmistolaisen vastineen Trumpin puheeseen. Tuntuu siltä, että ei ole mitään, mitä kukaan voisi sanoa, millä sen puheen vaikutuksen voisi laimentaa.

Trump on tänään Bill O'Rileyn ohjelmassa. O'Riley alkoi puhua jo Trumpin puolesta viime viikolla ja tuolla ohjelmalla on paljon katsojia.

Taitavat republikaanit jo olla päättäneet asettua Trumpin kannalle. Hillary Clintonilla tulee olemaan suuria vaikeuksia päästä tämän Amerikka ensin iskulauseen yli.

Kohta lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti