23.4.2016

Puoluevalta helisemässä

USAn vaaliasioita ei voi välttää vaikka kuinka yrittäisi. Asiaa tulvii silmiin ja korviin joka puolella.

Nyt on puhuttu paljon republikaanisen puolueen kohtalosta tässä epäselvässä tilanteessa, jossa johdossa oleva ehdokas on syyttänyt puolueväkeä järjestelemisestä niin, ettei hän tule valituksi.

Siis valitsijamiehiä pitäisi saada puolet plus yksi, että automaattisesti tulisi valituksi puolueen ehdokkaaksi.

Monet asioita tuntevat tekevät laskelmia, että jos käy näin tai noin, niin mikä tulos on odotettavissa. Ja useimmat laskelmat ovat päätyneet tilanteeseen, että Trump ei automaattisesti saa tätä määrää valitsijamiehiä. Vai miksi niitä delecates sanotaan.

Trump on julistanut, että puolue tekee vääryyttä äänestäjilleen, jos ei anna ehdokkuutta sille, joka on saanut esivaaleissa eniten ääniä. Tällä hetkellä Trumpilla on jotain viisi miljoonaa ääntä enemmän kuin kakkosena olevalla Cruzilla.

Tähän alkoi nyt yhtyä Foxin Bill ORileykin No Spin Factor showssaan. Tuota ohjelmaa sanotaan maan suosituimmaksi, mistä laskien, en nyt osaa sanoa, mutta näin mainostavat itseään.

ORiley on ollut melko tasapuolinen haastatellessaan Trumpia ja osoittanut tälle mm huonosta käytöksestä arvostelua suorassa haastattelussa.

Nyt jos palaan otsikon ajatukseen, niin ovat keskustelleet, että jos Trumpia ei hyväksytä automaattisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi, niin puolue hajoaa. Tunteet käyvät niin kuumina. Ja häviävät vaalit.

Tästä tulee vaan mieleen, että eihän noilla puolueilla enää ole selviä rajoja sen puoleen mitä edustavat. Meillähän Lipposen aikaan kävi niin, että sosdemit meni kokoomusta edustavien asioiden suhteen oikealta ohi. Eikä kukaan oikein tiennyt enää, että mikä on oikea ja mikä on vasen.

Vähän tämmöistä tuo Trumpinkin asia on. Siinä on vain päinvastoin sellainen tilanne, että Trump menee vasemmalta ohi puolueen keskiverron.

Sanotaan, että lopullisia vaaleja ennen kaikki ehdokkaat siirtyvät puhumaan keskemmälle asioista. Mutta se on vielä kaukana, kun ei tiedetä ketkä ovat ehdokkainakaan.

Uutisvahti ennustaa, että jos Trumpista ei tule republikaanien ehdokasta, niin tämä menee ja ilmoittautuu sitoutumattomaksi ehdokkaaksi, jolloin republikaanien tappio on sinetöity.

Kyllä kansa on sanonut mielipiteensä jo nyt. Sehän on se, että ovat tosi kyllästyneitä Washingtonin johtamistapaan. Sekä kongressiin että presidenttiin.

On ollut keskustelua asiasta. Kongressin 10 vuoden jälkeen palannut edustaja sanoi, ettei tunnista kongressia enää samaksi. Siellä kuulemma odotetaan, että pitää tehdä 30 tuntia viikossa varainkeruuta puhelimitse puolueelle.

Ja asioita ei hoideta nimeksikään.

Saapas näkee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti