18.11.2013

Miljardööreilläkin on omatunto

Mistähän sitä taas alkaisi?

Kovia myrskyjä lännessä ja idässä ja siltä väliltäkin meillä Suomessa. Myrskyt ovat jo niin tavallisia ja niiden aiheuttamat suuret tuhot, että ei osaa oikein kauhistellakaan. Sitä kyllä miettii vähän, että mitä itse tekisi, jos joutuisi kaaoksen keskelle.

Filippiineillä kylläkin paistaa jo aurinko, että se luultavasti helpottaa tulevaisuuden suunnittelua ja mielialat voivat alkaa kohoamaan.

Sunnuntai-illan 60 Minutes -ohjelma oli kiintoisa. Ohjelman toimittaja kävi Guantanamo Bayn vankilassa. Siellä on vankeja, joiden asioista ei nyt sen enempää, katselkaa video CBS:n sivulta. Kuulemma satakunta vankia on päästetty vapaaksi, joista kolmasosa on palannut terroritekoihin. Loppuja ei hevillä päästetä, siellä on uusi johto, joka oli ohjelmassa haastateltavana.

Toinen osio tuossa ohjelmassa koski miljardöörikerhoa, joka on Gatesien ja Buffetin perustama. Siihen pääsee jäseneksi, jos omistaa vähintään miljardin, josta kaikesta omaisuudestaan on halukas antamaan vähintään puolet hyväntekeväisyyteen. (Buffet kylläkin testamenttaa 99% omaisuudestaan ja Gatesit 95%.)

Monet kerhon jäsenistä eivät olleet halukkaita julkisuuteen, mutta oli joitain. Mielenkiintoisin oli nuori kaunis nainen, joka oli perustanut muutama vuosi sitten Spanx-tavaramerkin. Tuotteet ovat alusvaatteita, joilla saa muotonsa tiukennettua timmiksi. Hänen firmansa on noussut miljardien arvoiseksi ja hän haluaa olla mukana auttamassa maailman ongelmien ratkaisemisessa.

Gatesithan ovat muun muassa olleet jakamassa poliorokotteita maailman köyhille ja sen seurauksena maailman polio-ongelma on lähes voitettu. Ovat käyneet ihan itse rokotetta lasten suihin laittamassa.

Kerhon koko yhteinen rahakasa käsittää puoli triljoonaa dollaria. Triljoonassa on 12 nollaa, en tiedä miksi tätä lukua meillä nimitetään, vaiko on niin, ettei meillä vielä lasketa niin pitkälle?

Toimittaja heitti joukolle sellaisen ajatuksen, että onko nyt näillä yksityisillä ihmisillä liikaa valtaa, kun on niin paljon rahaa, millä vaikuttaa? Tähän Buffett sanoi, että olisiko parempi, että olisivat köyhiä ja odottamassa itse avun saamista, tai jotain sinnepäin.Totesivat vain, että valtiot eivät enää pysty maailman ongelmia ratkaisemaan ja rikkaiden rahat lojuvat turhan panttina.

Siellä oli eräs miljardööri, joka on tehnyt elokuvia, kuten Inconvenient Truth, mikä käsittelee ilmaston muutosta ja viime aikoina ulos tullut elokuva pandemicista, eli tartuntataudeista, jotka leviävät kulovalkean tavoin. Hän haluaa tuoda näitä ongelmia esille tällä tavalla.

Elokuvista päästään Hollywoodiin. Sodan jälkeinen aika herätti upeita elokuvia ja tähtiä, jotka toivat toivoa huonojen aikojen sekaan. Nythän Hollywood ei enää tuota paljonkaan toiveita herätteleviä filmejä, vaan melkein kaikki herättää pelkoa, mitä sieltä tulee.

Ja näinhän nuo maailman ongelmia käsittelevätkin elokuvat tekevät. Talousasioissa on meneillään varovainen positiivisuus. Economist kirjoittelee siitä, että miksi euro on pitänyt arvonsa. Jos se kiinnostaa,  niin lukekaa sieltä.

CBS ei vieläkään uutisoi vakoiluasioista. Sitä odotamme heiltä kiinnostuksella.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti