15.11.2013

Köyhyyttä, työleirejä ja kovan rahan viihdettä

Katselin kuvia maailmalta Guardianista. Yleisnäkymä oli valtava köyhyys. Ihmisiä, joilla ei ole mitään. Mieleen tuli ajatus, että sinne pitäisi päivittäisen leivän lisäksi saada edes viihdettä ihmisille. Ei tarvitsisi niin paljon vihata ja kärsiä.

Viihteestä pääsemme uutiseen siitä, että viihteestä voi vielä tienata. Simon Cowel, joka on tullut kuuluisaksi laulukilpailu Idolin kehittäjänä ja markkinoijana ja on nyt X-factorin perustaja ja tuomari, on juuri tehnyt uuden sopimuksen 150 miljoonalla punnalla brittiläisen televisioaseman kanssa. Ohjelma ei kuulemma tuota noin paljoa sopimuksen toiselle osapuolelle, mutta oli jotenkin kuitenkin välttämätön. Tämä ohjelma markkinoi Pepsin X-merkkiä.

Mistä pääsemme siihen ihmeeseen, että kaupallinen televisiotoiminta kannattaa edelleen, vaikka mainoksia ei halua kukaan enää katsella ja kaikki ketkä pystyvät nauhoittavat ohjelmat DVR:rällä vierittäen katsellessaan mainosten yli. Tuotesijoittelu on kyllä lisääntynyt reality-ohjelmissa paljon.

Mutta palataan maailman köyhiin ja muihin ihmeellisiin ilmiöihin. Tällainen tulee myös Kiinasta, jossa kommunistijohto on päättänyt, että joillekin ihmisille annetaan lupa hankkia toinen lapsi.

Tämä on kummallisuus, mitä ei helposti käsitä, että on tällaisia asioita olemassa. Sama koskee työleirejä Kiinassa. Nekin ovat olleet jokapäiväistä elämää. Ja niillä valmistettuja tuotteita on ostettu lännessä sen enempää omantunnon tästä kärsimättä.

Vastikään oli televisiossa ihminen haastateltavana, joka oli löytänyt ostamastaan Kiinassa valmistetusta Halloween-koristeesta Amerikassa kirjeen. Vankina ollut mies kirjoitti työleireistä toivoen, että joku saa viestin ja julkistaa näitä salaisuuksia maailmalla. Paperia ja kynää oli ollut vaikea salaa hankkia leirillä.

 Myöhemmin tuo mies oli vapautettu ja etsitty ylös ja häntä haastateltiin. - Sivuseikkana kerrottakoon, että työnteko oli itse asiassa ilon aihe, vaikka olikin ilmaista orjatyötä. Kun ei ole mitään, on parempi tehdä työtä kuin pelkästään oleskella.

Nyt näitä työleirejä lakkautetaan Kiinassa, tämän päiväisistä uutisista näkyy.

Jotta voisi ymmärtää kaukaisten kulttuurien ajatuksen juoksuja, niin voi muistaa oman kulttuurin historiaa siitä, miten ihmisiä hirtettiin julkisesti lastenkin katsellessa, ei niin kovin kauan sitten. Että vähitellen ymmärrys voi alkaa valaistua asioista.

Tekniikan alalta ei ole muuta kerrottavaa tänään kuin että berliiniläinen keksijä on kehittänyt kamerapallon, joka ilmaan heitettynä ottaa kuvaa joka suunnalta samanaikaisesti. Kuvat ovat kuulemma tosin tasoltaan vielä vähän heikkoja. Tämä Spiegelistä. Ja tähän sarkasmia: uusi kameramalli on juuri sitä mitä maailma tarvitsee.

Kameroista puheen ollen... Niitä ei kuulemma enää mene kaupaksi, kun kaikilla on kännyköissään melko hyvät sellaiset. Mitä mieltä allekirjoittanut ei ole. Ei kännykuvia voi verrata kunnon kameran ottamiin kuviin.

Suomeen on taas tulossa viikonloppuna myrsky. Koittakaa kestää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti