25.9.2013

Syitä ja seurauksia

Nyt on taas se aika, jolloin Yhdysvaltain kongressin pitäisi saada aikaan budjetti. Määräaika päättyy syyskuun viimeisenä. Budjettiahan ei ole saatu aikaiseksi yhdeksään vuoteen, eikä sitä nytkään ole odotettavissa.

Budjetin sijasta on ollut käytössä velkakatto, jota on aika ajoin poliittisen älämölön edeltämänä nostettu ja joskus on jopa liittovaltion toiminta suljettu, mikä nytkin on ollut esillä. Sulkemista ei kuitenkaan haluta, mutta kongressi edellyttää, että ns. Obamacare sairausvakuutuslaki peruutetaan ja näin liittovaltio voi jatkaa toimintaansa.

Tämä lainmuutos on nyt ollut senaatissa käsittelyssä ja siellä on ollut erikoinen tempaus meneillään, kun yksi republikaani senaattori on pitänyt 21 tunnin pituisen puheen, mikä päättyi tässä muutamia minuutteja sitten.

Tuo puhuja ei pitänyt edes vessataukoja ja söi joitakin murusia puheensa aikana. Hän sai apua puoluetovereiltaan kysymysten muodossa välillä ja sai näin lepuuttaa kurkkuaan. Äänestys tuon lain muuttamisesta on jo käynnistynyt. Odotettavissa on, että laki ei mene läpi nytkään. Tämä on 42. kerta, kun lakia on yritetty muuttaa.

Tuo terveydenhoitolaki edellyttäisi, että kaikille täysiaikaisille työntekijöille on otettava sairausvakuutus. Sen hinta per työntekijä on yli 10,000 dollaria vuodessa. Kuitenkin työnantaja voi jättää vakuutuksen ottamatta ja sen sijaan maksaa 2,000 dollarin sakon per työntekijä. Toinen keino välttää velvoite, on muuttaa työntekijöiden sopimukset osa-aikaisiksi.

Luultavasti lääkärit tykkäisivät tästä, kun se toisi lisää asiakkaita takuuvarmasti. Tätä Uutisvahti ei kuitenkaan pysty nyt varmuudella sanomaan. Ja muutenkin tarkistakaa noita tietoja netistä, kirjoitan niistä huonon muistini varassa, ja ne perustuvat uutisista takkiin jääneinä tietoina.

Sitten toiseen asiaan.

Guardianin päätoimittaja kirjoittaa vuotouutisista taas tänään. Hän ja muutkin lehdet vissiin, on saanut moitteita presidentiltä siitä, että vuotouutisia on julkistettu vähän kerrallaan. Lehti kirjoittaa:

"The Guardian editor rebuffed criticism from the Obama administration that the newspaper was drip-feeding the stories in order to get the most from them. "Well, the president has never worked in a newsroom," he said."

Tähän Uutisvahti olisi kommentoinut sinne, jos ei olisi tarvittu kirjautumista sisään, että ehkäpä presidentti ei tiedä asioista ja haluaisi lukea itse niistä niin pian kuin mahdollista.

Sitten breaking uutinen:

Iranin presidentti on myöntänyt, että holocaust tapahtui, minkä siis edellinen presidentti kielsi. Tämä on kuulemma tärkeä askel yhteistoimintaan tuon maan kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti