13.9.2013

Ajatus lentää, sanat eivät aina tule

Olen aina ihaillut simultaanitulkkaajia. Itsellä ei ole lahjoja sellaiseen ollenkaan. Jos yritän miettiä kahdella kielellä jotain asiaa, niin mieleen ei tule mitään sanoja. Se osa ajattelusta puuttuu tästä päästä kokonaan. Ja kaksikielisyys hidastaa puhumista, kun jää tapailemaan sanoja, kuulija on jo pitkästynyt kauan aikaa sitten ja mennyt matkoihinsa.

Tosin ikä antaa anteeksi jonkunverran ja jotkut jäävät odottamaan, että mitähän tuo yrittää sanoa. Mutta eräs ihminen nukahti kesken lauseeni. Tämä ihminen on kyllä itse niin pitkäpiimäinen puhuja, että lähden hatkoihin, jos tuo alkaa jotain asiaa kertomaan tai selittämään, että sikäli ollaan tasoissa.

-----

Yritin lukea Krugmanin kolumnia, mutta kyllästyin jo melko alussa, kun se ei mene oikeiden asioiden ytimeen ollenkaan. Sanottakoon nyt vielä kerran, että sieltä puuttuu kokonaan näkemys siitä, mitä oikea kapitalismi on. Sehän on sitä, että markkinoilla on ostokykyisiä asiakkaita. Tämä edellyttää tulonjakoa niin, että tuloksesta maksetaan kaikille reilusti. Olisin kirjoittanut sinne pari valittua sanaa, mutten muistanut salasanaani.

-----

Espanja on päässyt uuteen huippunumeroon valtionvelkansa kanssa. 942,8 miljardia kesäkuussa. Mitenköhän siellä on ajateltu asia, kun on otettu noin paljon velkaa? Päinvastainen numero tulee Norjasta, missä valtion varakkuus on tuhannen miljardin luokkaa vuoteen 2020 mennessä. Tulot ovat tällä hetkellä öljystä ja veroista miljardin luokkaa viikossa. Nämä numerot ovat dollareissa ja löytyvät BBC:n sivuilta. Sanatonta sanomaa numeroilla.

-----

Robert DeNiro ja Michelle Pfeiffer ovat tehneet elokuvan The Family. Se on mafiaperhe, mistä on kyse. Miksi nämä rikolliset jaksavat kiehtoa, ei ole tietoa. NYT kirjoittaa asiasta ja sanoo, että eivät ne 'perheen' jäsenet pysty auttamaan itseään. Niillä on geeneissä se, että asioita ratkaistaan pesäpallomailoilla ja muilla vastaavilla konsteilla. Tosin ainakin italialaismafian väellä on sana hallussa, sitähän tulee solkenaan, että mitenköhän se kääntyy väkivallaksi. Vaan se yllytyshän siinäkin on tekijänä.

-----

Syyriasta vedetään köyttä, ettei vaan kukaan jäisi näyttämään heikolta. Peliähän se on, vaan panokset ovat kovia. Pakolaiset eivät tiedä, mihin lähtevät, kun joutuvat leireihin. Sieltä kuuluu sellaisia kommentteja, että olisi kriisialueella ollut parempi olla kotona. Yllytyshän kaikkiin päätöksiin vaikuttaa.

-----

Kertokaa, jos haluatte linkkejä kirjoistusteni aiheista.

Perjantain jatkoja.

Ai niin, se vielä, että Ervasti on asettanut sanansa mehukkaasti kirjoittaessaan YLEssä, että "Hellanduudeli sentään! Ihania pikku riiviöitä noi kokoomuksen kakarat."

:D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti