17.9.2013

Salat julki

Kyttääjien salat nimittäin. The Economist julkaisee lisää tietoa digitaalisen tiedonvälityksen ja laitteiden asioista. Ja siitä, miten kyttäystä voi estää.

Yksi esimerkki on kännykkä: se voidaan laittaa päälle ulkoapäin ja hakkeroida huomaamatta ja jäljittää. Tähän lääkkeeksi: laita puhelin kiinni, ota patteri pois ja pidä jääkaapissa.

No, paljon hyötyä kännystä sitten onkin. Jossain ohjelmassa tuli selville, että toisten kännynumerosta voi tekstailla ja soitella noin vaan. Siihen on olemassa appsi. Eli jos joudutte tai joudutaan epäilyttävien listalle ja jopa kenties oikeuteen joidenkin outojen asioiden levittämisestä, niin muistetaan tämä tieto, että pitää laittaa tutkimus siitä, että kännykkää voi käyttää kuka tahansa.

Tietokone. Mikä tahansa internettiin yhteydessä oleva laite on haavoittuva. Lääke: Käytä erillistä off-line tietokonetta arkaluontoisiin asioihan. Tai kirjoituskonetta. No, näitä arkaluontoisia asioita ei olisi allekirjoittaneen mielestä muuta kuin ostokset nettikaupoista. Mutta niitä ei voi off-line tilassa tehdä.

Webcam eli verkkokamera. Se voidaan laittaa päälle ulkoapäin ja huomiota herättämättä. Peitä se, kun se ei ole käytössä.

Näyttölaite: Säteily voi vuotaa sisältöä kaukana oleville tarkkailijoille. Ratkaisu: Asenne suojalaite tai vuoraa toimisto lyijyllä.

Puhe: Bugit on halpoja ja pieniä. Kaukana olevat laser mikrofonit voivat kuunnella keskustelun ikkunoiden värinöistä tai muovikupeista. Ratkaisu: Pidä tärkeät kokoukset avoimilla, vasta kynnetyillä pelloilla, yöllä, ulvovan tuulen keskellä. Jos tämä ei ole mahdollista, niin vedä verhot eteen, tee bugipuhdistus, mumise ja vältä suoria tosiasiallisia referointeja.

Ja niin edelleen.

Salat on julki, vai onko? Ekonomistkaan ei kerro, miten ne itse seuraavat lukijoitaan tai muita mielenkiintoisia toimijoita.

Tähän on totuttava. Kai vissiin. Vai keksiikö joku ratkaisun? Hakkereiden hakkerointi ei tavalliselle ihmiselle onnistu ja sitä voi joutua vaikka lentokieltolistalle ihan aiheetta.

Muistetaan, että tämä on julkista tietoa vasta. Kaikki salat eivät ole julki vielä suinkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti