24.9.2013

Maailman valtiaat

YK:n yleiskokous meneilläänn Nykissä. Onko siellä koolla maailman valtiaat, on vähän mielipiteistä kiinni. Mutta maailman maiden valtiaat ehkä kuitenkin.

Katselin tässä elokuvan Children of Men, Ihmisten lapset. Siinä esitetään elämää vuonna 2027. Yhteiskunnat ovat siinä menettäneet otteensa ja anarkistiset ryhmät taistelevat keskenään ja virallista järjestyksen valvontaa vastaan erikseen ja yhdessä.

Samanaikaisesti yleiskokouksen aikana on Nairobissa menossa terrori-isku Syyrian sisällissodan pudotessa jo pois uutisoinneista. Yhtäkkiä myrkkykaasutus ei olekaan enää pääuutinen.

Tämän päivän tilanne ennakoi hyvin tuon elokuvan antaman vision tilannetta. Sellaista sotkua on menossa siellä sun täällä maailmassa, mitä filmissä esitetään.

No, mikä neuvoksi?

Mehän täällä Uutisvahdissa olemme parantaneet maailmaa omalta osaltamme. Ja tänään katseemme on kohdistunut New York Timesin pääkirjoitukseen 21.9.2013. Siinä vaaditaan liittovaltion turvallisuusviranomaista sulkemaan takaovet, joiden kautta järjestelmä valvoo kaikkea, mitä maailman tietojärjestelmissä - ja medioissa - tapahtuu.

Perusteluina esitetään, että terroristit voivat hakkeroitua virallisen järjestelmän sisään ja päästä näin käsiksi kaikkeen, mitä digitaalisesti tehdään.

Tämähän on pelko kaikkien aseiden suhteen. Kun niitä kehitetään, niin ne ennen pitkää, ja varsin nopeasti päätyvät vihollisiin käsiin.

Yritykset eivät voi suojata tietojärjestelmiään takaovien ollessa käytössä. Salausjärjestelmiä avataan supertietokoneilla ja näin koko talousjärjestelmä on haavoittuvassa tilassa.

Suosittelen tuon elokuvan näyttämistä eri mediavälineissä ja siitä keskustelemista katsoja- ja asiantuntija paneleissa ja blogeissa.

Jotain jarrua pitäisi saada aikaan nykykehitykseen. Ketkä tätä maailmaa todella vallitsevat? Eivät nuo poliittiset johtajat suinkaan pysty teknologiahakkereille mitään tekemään.

Ja tietävätkökään, mitä on tekeillä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti