8.10.2013

Higgsin bosoni ja Lampedusa

Higgsin bosonista ei meillä ymmärretä oikein mitään, kun ei ole viitsitty perehtyä asiaan. Jotain sellaista, että miten materia kasvattaa massaansa tai jotain.

Se tuli selville, että Higgs onkin brittiläinen. Ja on nyt saanut fysiikan Nobelin. Mutta maallikon mielestä tästä bosonista on ollut puhetta jo pitkän aikaa, miten se palkinto nyt vasta tuli?

Yhtä bosonia siis.

Sen sijaan BBC:n toimittaja on käynyt Italian Lampedusan saarella katsastamassa, mitä siellä on. Tätä arvostamme. Kuulemma siellä on pakolaisten vastaanottokeskus, jossa on 250 sijaa. Siellä on kuitenkin tuhat pakolaista, joiden annetaan kuljeskella saarella, kun eivät mahdu mihinkään. Viime päivien 155 tulivat maihin.

Pakolaisia asustelee ulkosalla ja kuulemma ovat hyvissä väleissä keskenään, vaikka edustavat monia eri kansallisuuksia ja heimoja. Heitä yhdistää sama kohtalo ja saaren alkuperäiset säälivät sitä, että ovat joutuneet jättämään kotimaansa.

Saarella ei ole mm. sairaalaa ollenkaan, eikä kai paljon muitakaan palveluja. Synnytykseenkin pitää lähteä pitkän matkan päähän Sisiliaan. Mutta pakolaiset taitavatkin olla miehiä.

Lampedusalaiset elävät turismista ja talvikuukausina ei ole paljon töitä, kun Välimerellä on silloin kylmää eivätkä turistit tule. Uv ei ole kuullut mistään massaturistimatkoista saarelle, että siis mistä nämä turistit tulevat, ei ole täällä tietoa. Ja kaipa pakolaisistakin jonkinlaista kaupankäyntiä kehittyy. Eli voivat olla ihan toivottua väkeä saarella.

Muissa uutisissa on Syyrian myrkkyjen tarkastamisista, että Syyrian hallinto on julkistanut videokuvaa todisteeksi, että näitä tarkastuksia tehdään. Tästähän Venäjä ja USA pääsivät sopimukseen, että ne aseet laitetaan pois käytöstä.

Sitten Yhdysvaltain liitovaltion sulkeminen on kirvoittanut Reutersiin Suomen Stubbin kommentin asiasta huolestumisesta. Kaupan vapauttaminen EU:n ja Yhdysvaltojen välillä on nyt jäissä. Kai se vaatisi lainsäädäntöä, mitä täällä ei tiedetä, että miksi sitä ei voi tehdä, sillä lainsäätäjät ovat kyllä töissä täydellä palkalla.

Onko tavaranvaihdon helpottuminen kenen etu, sitä saa sitten nähdä, kun aina löytyy niitä, jotka asioista kärsivät. Voi olettaa, että nyt etuoikeutetussa asemassa olijat pistävät hanttiin. Katsellaan tilannetta.

Higgsin unelmat ovat toteutuneet. Onkohan tuo Nobel sitten kaiken huippu tässä maailmankaikkeudessa? Lampedusan pakolaistenkin toiveet ovat toteutumassa maksettuaan tuhat dollaria matkasta saarelle, unelmat uudesta elämästä saavat vauhtia.

Elämän nobelit ja lampedusat taitavat kuitenkin olla väliasemia suurimmalle osalle. Tiedossa ei ole ketään, joka katsoisi tulleensa lopullisesti perille.

Matka jatkuu, bosoneja tai ei.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti