9.8.2013

Rasismia

Voihan Oprah! Voihan (S)veitsi!

Tämä on suuri uutinen, ettei Oprah'lle esitelty kallista laukkua. Oprah kun on niitä harvoja ihmisiä - kaiketi kuuluu 0,01 prosenttiin maailman väestä - joka ei kysy tavaran hintaa sitä ostaessaan. Tämän hän kertoi eräässä ohjelmassaan.

Nythän on niin, että Oprah ei ole vain televisiopersoona, vaan hänellä on kokonainen oma tv-kanavansa OWN (Oprah Winfrey Network). Mutta tietämättömiä ihmisiä ovat kaupat pullollaan. Puotipuksut kuuluvat siihen tietämättömien luokkaan, jossa oli myös se amerikkalainen (musta) miesmyyjä, joka tarjosi vakuutusta ostamalleni kameralle. Sanoin olevani Suomesta. Hän sanoi vakuutuksen kattavan koko maan alueella. Hän ei tiennyt, että Suomi on maa Euroopassa, ei USAssa.

Nythän voi olla niin, että sana puotipuksu on loukkaava, mutta se on kiva sana, jolla voi nimittää tietämättömiä kauppa-apulaisia. Jos ei yhtä maailman rikkainta naista tunneta, jonka televisio-ohjelmaa näytetään sadoissa maissa, niin ei kokonaista Suomen maatakaan tunneta.

Mutta kyllä kyse oli rasismista selvästi. Oprah ei ole tarpeeksi koppava, vaan erittäin miellyttäväkäytöksinen ihminen. Kuuntelin tuon kaupan omistajan vastineen BBC:ltä. Hän sanoi, että nämä myyjät ovat kyllä opetettu auttamaan kaikkein vaativimpia asiakkaita. Eli olisi pitänyt nakella niskojaan saadakseen tehdä siellä ostoksia.

Että sellainen uutinen, joka sai Suomenkin mediat reagoimaan.

Rasismia esiintyy ja Sveitsi on nyt ottanut suojelevan asenteen oman maansa pitämiseksi järjestyksessä. En tiedä, mitä maailman pakolaisille pitäisi tehdä. Työn, ja siten toimeentulon, puute ajaa väkeä etsimään tulevaisuutta paikoista, joissa sitä ei ole omallekaan väelle välttämättä tarjolla. Jos ottaa Raamatun sanan ohjeekseen, niin siellä kyllä selvästi sanotaan, että pakolaisia pitää auttaa. En nyt muista mikä kohta se siellä on, kerron joskus tarkemmin.

Ja kyllä sääliksi käy, mutta kauhea, kun eivät hyö sitä elämää löydä ja järjestys kärsii. Aina on karsastettu suurena joukkona muuttavia siirtolaisia ja näin ei saisi tehdä. Paikalliset asukkaat pelkäävät menettävänsä valtansa asioihin, ja omaisuutensa.

No, mutta hei, tässä oli kysymyksessä kolmenkymmenen tonnin käsilaukku, että ehkä maailma ja Oprahkin tästä toipuu. Varsinkin kun on kanavat ja keinot, millä nostaa tuon puodin puutteet esille. Myyjä saa kuulemma pitää työnsä, sanoi liikkeen omistaja huonolla englannillaan BBC:lle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti