29.8.2013

Money, money, money ja neuvo G20:lle

Velkakatto on taas uhkaamassa amerikkalaista liittovaltion alaista yhteiskuntaa. Siellä on nimittäin tilanne se, ettei liittovaltiolla ole ollut budjettia moniin vuosiin, on vain säädetty liittovaltion velalle katto, mikä huitelee joissain triljoonissa, mitä ei allekirjoittanut kykene käsittämään.

Jotkin toiminnot on pantu jäihin jo muutama kuukausi sitten edellisen katon kohottamisväännön aikaan. Nämä on vieläkin voimassa, mutta velkaa on kertynyt taas ja nyt siitä aletaan vääntämään kättä taas.


Euroopassakin ovat velat puheenaiheena. Valtioilla kun on toimintaa, mille ei ole rahoitusta muuta kuin pankkiirien edessä hattu kourassa kysellä miljardeja. Suomessakin ollaan laskemalla liikkeelle, oliko viisi miljardia vai paljonko, lainoja. Siitä kirjoittelevat rahatahojen uutiset. Ja sitten on toinen, tuo Kreikan lisälainan tarve, mikä kaatuu muiden valtioiden niskaan, kun rahatahoilta ei ole ilmaisesti edes kysytty apua.

Reutersilta tuli haulla sellainen tieto esille, että Suomi on 2011 ehdottanut, että Kreikan valtion omaisuutta annettaisiin Luxemburgilaiselle holding yhtiölle hoitoon, mitä vastaan voisi jotenkin sitten rahoittaa.


G20 kokoontuu Moskovassa kohtapuoliin. Maailmantalouden tekijät siellä eivät vieläkään ole lukeneet Uutisvahtia ymmärtääkseen, miten maailman talouden kasvu saadaan tästä kuopasta nousuun. Sehän lääke on se, että vaurautta on jaettava tasaisemmin siten, että massoilla on rahaa ja jokainen saa työstään sellaista palkkaa, millä pystyy ostamaan tuotteita ja palveluita. Ei sitä lainarahoilla pidä luulla nostettavan.


No siinä ne olivatkin. Tietysti maailman johtajilla on tämä Syyrian ongelma tänään päätettävänään. Sinnekin toistetaan Uutisvahdilta neuvo: älkää menkö sinne sorkkimaan sisäisiin asioihin. Eivät ne siitä parane.


PS Jon Stewart ei ole vielä palannut ruutuun. Sen vuoksi täälläkin on asioista tietäminen vähän kesätunnelmissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti