20.8.2013

Aidan päältä näkee joka puolelle

Maailmalla on paljon lehtiä, jotka eivät kirjoita mitään Snowden-Greenwald-Miranda jupakasta. Tähän on ymmärrettävä syykin tänään tullut selville. Voi joutua antamaan salaisen palvelun tuhota median kovalevyt. Näinhän kävi Guardianille sen päätoimittajan kolumnin mukaan. Ihme onkin siinä, että hän vapaaehtoisesti suostui tähän toimenpiteeseen. Tai ei ihan vapaaehtoisesti, vaan kiristyksen jälkeen, kun uhattiin vaikeuksilla.

Hirveesti ihmetyttää tämä sananvapauden tila maailmalla, erityisesti länsimaissa. Muuallahan onkin totuttu siihen, että on valtion mediat, jotka julistavat virallista - sanotaan nyt vaikka linjaa, kun ei voi sitä tiedoksikaan kutsua, kun ei sitä pääse haastamaan millään, eikä ihan tuomita propagandaksikaan, kun siinä voi olla jotain totuuden siemeniä.

Niin, ei minunkaan pitänyt tästä tänään kirjoitella, enkä kirjoitakaan muuta kuin siitä vaan, että medioilla voi olla omat kämmenet likaiset näiden urkintojen suhteen. Eivät ehkä ole urkkineet niitä, joita pitäisi vahtia, eli valtiovaltaa ja oikeuslaitosta, vaan lukijoitaan ja katselijoitaan. Läpinäkyvyydestä vain puhutaan, kyllä medioitten kannattaisi olla läpinäkyviä itsekin.

Mediat istuvat vain aidalla ottamatta kantaa edes oman vapautensa puolesta. Meikäläistä epäilyttää vahtijoiden rehellisyys ja oikeuskäsitys, sun muu etiikka. Ja kyllä rikollisjärjestöt ovat varmaan aika pitkällä näiden urkintajärjestelmien hakkeroinnissa.

-----

Tänään huomio kiintyi muutamiin asioihin. Pohjois-Korean Un haluaa rakentaa hiihtohissin ja on antanut armeijalle käskyn suorittaa tehtävän tämän vuoden puolella. Sveitsistä oli kaiketi tilattu tuo systeemi ja nyt Sveitsin valtio on kieltänyt sitä toimittamasta. Samasta uutisesta tuli selville se, että Un kävi keskikoulua Sveitsissä salanimellä. Tämä hiihtohissi olisi vastaveto Etelä-Korean talviolympialaisille 2018.

Valkoinen talo on saanut uuden koiran. Se on samaa rotua kuin entinenkin, erona on vain se, että aikaisemmin hankittu on mustavalkoinen, tämä on täysin musta. Koirien nimet ovat Bo ja Sunny.

Britannian pääministeri on pitänyt lomaa kotimaassaan. Siellä oli kuvaa pariskunnasta istumassa ulkoilmassa. Kaikki oli muuten normaalia, mutta huomio kiintyi rouvan pitkään otsatukkaan. Tämähän on muodikasta nykyään. Naisilla roikkuvat hiukset silmien päällä. Tämä aiheuttaa ristiriitaisia tunteita meissä muissa ja tarvetta haroa omia hiuksiaan.

Perun eristyneellä Mashco-Piro heimon jäsenillä sen sijaan on kivat otsatukat, mitkä eivät ulotu silmille. Nämä heimot elävät ilkialastomina viidakossa, mistä ovat tulleet hiukan esille vaatien ruokatarvikkeita ja muuta vastineeksi mahongin hakkaajien tekemisille. Ja mitä maakaasua sieltä on etsitty. Niiden alueille ei ole lupa mennä, kun ovat alttiita tautitartunnoille. Mitäköhän nuo ihmiset ajattelevat muusta maailmasta, mitä heidän näkyvilleen on tullut ja vertaavatko omaan tilaansa ja elämäänsä.

Yksi asia on Yhdysvalloissa paljon esillä. Äänestäjiltä vaaditaan henkilöllisyystodistus tästä lähtien. Ja tätä eivät kaikki hyväksy. On väitetty, että siellä on käynyt äänestämässä ihmisiä, joilla ei ole äänioikeutta. Tämä on allekirjoittaneen mielestä aika kummallista puhetta. Pitää ottaa siitä tarkemmin selvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti