19.2.2016

Yhden kirjan kirjailija

Harper Lee (89-v) on kuollut. To Kill a Mockingbird oli ainut kirja, jonka hän oli kirjoittanut ja julkaissut, jos ei oteta huomioon viime vuonna ilmestynyttä Go Set a Watchman.

Tästä tulee mieleen meidän tilanteemme Suomessa. Nimittäin mitä tulee siihen, onko joku ammattilainen vai ei.

Meille on kehittynyt hirveän kankea ja ymmärtämätön ammattikilta järjestelmä. Sen voima on tapetilla myös näinä päivinä, kun puhutaan jopa yhteiskuntasopimuksista.

Ammattikiltojen voima on paljon syvemmällä. Ihminen on määritelty mielettömien erilaisten kriteereiden alle, ennenkuin voi harjoittaa ansiotuloaan. Mitä tulee freelancereihin, niin tuskin ovat ihmisen arvoisiakaan.

Tänään CBSn aamuohjelmassa oli taas yksi esimerkki siitä, miten vapaassa yhteiskunnassa voi tulla ammattilaiseksi vain osoittamalla taitoa.

Siinä oli nuori mies, joka teki videota noista hurjista lumilautailijoista laskemalla ja hyppäämällä niiden vieressä.

Tämän hän teki kameralla, joka oli syntynyt myös kotitekoisen laitteenkeksijän tuotantona. Mikä se nyt onkaan taas GoPro vai mikä se on, millä tehdään nyt videota maailmanlaajuisesti ammattilaisittain. Ja GoPron keksijä on nyt miljardööri, joka aika ajoin esiintyy myös SharkTank -ohjelmassa sijoittajana.

Niin siis GoPro löysi tuon kuvaajan tämän YouTube videoista ja pyysi heille töihin. Mikä YouTube on myös yksi näistä autotallissa alkunsa saaduista monista IT-yrityksistä.

Uutisvahdilla on toive siitä, että Suomen Kauppakamarit ja ammattiyhdistykset sallisivat ihmisten tehdä asioita - ja verottajakin - ilman että ensimmäinen yhteydenotto on ennakkoverolippu tai pakollisen vakuutuksen vaatiminen.

Uusiin asioihin ei ole koulutusta. Ne ovat vasta tulossa. Miten voi innovoida jotain, jos ei saa tehdä mitään? Eivät suuret firmat ota palvelukseen ihmisiä, joiden tulevaisuudesta ei ole mitään tietoa.

Löysätään mekin ja annetaan elämän kulkea kahlitsematta. Yhden kirjan kirjailija voi olla menestyskirjailija, joka julkaisee toisen kirjan ollessaan 88-vuotias.

Lakataan vahtimasta toisiamme. Annetaan naapurin puistella apua tarvitsevan matot kahdellakympillä ilman, että mennään valittamaan poliisille.

On paljon isompia asioita, mitä pitää hoitaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti