24.2.2016

Iltapainos

Ajattelin vähän keventää ajatuksia ja lukea pikkusen Huffington Postia.

Mutta se on aika sietämätön julkaisu, kun on niin Hillary Clintonin puolella niin puolella että.

Siellä oli kuitenkin yksi juttu, minkä melkein otin vakavasti. Siellä sanotaan, että perustuslain neljännen amendmentin pitäisi suojella ihmisten yksityisyyttä eikä Applen.

Se kuulosti hyvältä, mutta ei se oikein ole sanottu sekään. Yksityisyyden suoja on laki, mutta sen varjeleminen on vähän toinen juttu.

Sitäpaitsi kyseinen perustuslain kohta suojelee vain amerikkalaisia. Nämä Applet ja Microsoftit on globaaleja toimijoita.

Kyllä täytyy olla oikeus luottaa siihen, että laite ohjelmineen pitää takanaan kaiken, mitä sen odotetaan pitävän.

Uutisvahti kirjoitti tänään CBS:n verkkosivulle kommentin. Siellä oli juttu, joka oli tehty Charlie Rosen Bill Gatesin haastattelun pohjalta.

Bill Gateshän siinä sanoo, että Applen pitäisi avata ohjelmat. Tarkoitti muka sitä, että liittovaltion poliisi saisi tiedot ihmisten asioista. Ja ongelma ei tässä olisikaan.

Vaan asia on niin, että Gates puolusti omien ohjelmistojensa takaovia. Uutisvahti kirjoitti sinne, että firmojen pitäisi haastaa Microsoft oikeuteen hakkereille menetettyjen tietojen vuoksi ja ihmiset kaikkien ID-varkauksien vuoksi ja firmat, joiden asiakasdata on varastettu hakkeroimalla jne.

Kävi niin, että koko juttu poistettiin CBS:n sivuilta. Siellä on ainoastaan Bill Gatesin haastattelusta video, jota ei tietenkään ole mahdollista kommentoida.

Alkuperäisellä jutulla oli parisen sataa kommenttia, joista suurin osa oli sitä luokkaa, että kansallinen turvallisuus on tärkeämpää kuin yksityisyys.

Nythän on niin, että se, mitä FBI pyytää Applelta, on lainvastaista nykylainsäädännön mukaan. Microsoftin takaportit on lain vastaisia. Kyllä olisi mahdollisuus haastaa oikeuteen ja vaatia korvauksia ihan perustuslain pykälän perusteella jopa.

CBS:n aamuohjelmassa oli yksi Applen juristi, joka selitti asian oikein hyvin, miten mahdoton fedien pyyntö on. Sekin video on CBS:n sivulla nähtävänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti