18.2.2016

Journalistien elokuva Truth

Katselin illalla Oscar ehdokas elokuvan Truth. Se on huima kertomus tapahtumista, joka ajoi CBS:n uutisten ykkösmiehen Dan Ratherin pois paikaltaan ja firmasta kokonaan.

Täytyy myöntää, etten aikoinaan pannut merkille, mitä kaikkea oli tapahtunut, eikä niitä asioita edes silloin julkisuudessa käsiteltykään muutoin, kuin että myönnettiin virheen tapahtuneen.

Tapahtuma koskee vuoden 2004 presidentinvaaleja, joissa Bush W oli pyrkimässä toiselle kaudelleen. Kertoisin asiasta nyt tuoreeltaan muistista lisää, mutta en tiedä, olenko laillisesti oikeutettu pilaamaan elokuvan juonta.

Joka tapauksessa siis elokuva kertoo tarkkaan, mitä tapahtui ja juonen päähenkilö (Cate Blanchett) tuo elokuvan loppupuolella esille sellaiset argumentit totuudesta, että ei voi olla uskomatta George W Bushia koskevien seikkojen olevan totta.

Dan Ratheria esittää Robert Redford.

Kipin kapin vaan mediaväki katsomaan tuota elokuvaa. Siitä voi oppia kunnon vanhanaikaista journalismia. Sen sijaan, että kopioidaan toisten tekemiä juttuja. (Ei meillä, :) )

Vaikka tarkemmin ajatellen, voipi olla että kaikki ovat sen jo nähneet.

CBS hyllytti ison joukon tuotantoväkeä jutun vuoksi. Siinä esitetään jotain väitteitä Viacomin saaneen etuuksia Bush nuoremmalta. Tämä ei valitettavasti tullut allekirjoittaneelle ihan selväksi, että mistä siinä oli kysymys.

Pitää mennä katsomaan elokuva uudestaan. Kerron lisää, jos selviää.

Päivitys

Niin, siis asia oli siis niin, että tuottaja Mary Mapes oli saanut selville, että George W Bush oli saanut erityisetuuksia ja otettu Texas Air National Guardiin 70-luvulla Vietnamin sodan aikaan. Ja kuulemma tuohon samaan joukko-osastoon oli otettu Texasin eliitin poikia, etteivät joutuisi Vietnamiin.

Kävi selville, että George Bush ei ollut itse asiassa ollut ollenkaan läsnä siellä Guardissa ja oli saanut sieltä siirron Alabamaan ja yhdeksän kuukautta etuajassa anonut ja saanut vapautuksen armeijasta mennäkseen opiskelemaan Harvardiin.

Kävi niin, että dokumenttikopioista tehtiin numero ja itse asia jäi käsittelemättä, vaaleista johtuen. CBS teki sisäisen tutkimuksen ohjelman tekoon liittyvistä asioista. Sen teki lakifirma, jossa oli 900 lakimiestä ja joka oli erikoistunut tekemään sisäistä tutkintaa.

Viacomin sanotaan olleen tuossa tilanteessa lobbaamassa republikaanienemmistöiseltä kongressilta 'deregulation ja taxbreak', jota ei olisi tullut, jos tämä hyökkäys Bushin etuoikeusasioista Vietnamin sodan ajalta olisi romuttanut Bushin uudelleenvalinnan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti