29.1.2014

Miten taataan ei-käyttäjien oikeudet kannabiksen vapauduttua?

Maailman parannusta pitäisi taasen yrittää. Ja mielessä on tällä hetkellä tuon marihuanan vapauttaminen. Washington Post tutki asioita siltä kantilta, mitä vaikutuksia Hollannissa on ollut vapaasta kannabiksesta.

Coloradohan vapautti marihuanan vuoden alusta ja nyt on julkisuudessa uumoiltu, että on muitakin valtioita, jotka olisivat harkitsemassa samaa. Ja mitä Amerikassa ensin, se tapahtuu ennen pitkää muuallakin.

Olihan niitä perusteluja sille se, että siitä saa verotuloja. Ja sitten että  salakauppa ja salakuljetus loppuu. Hollannissa tosin on kovat määräykset aineen tuottajille ja myyjille, mikä pitää aineen hinnan korkeana. Tämä voi olla omiaan salakasvatuksen ja myynnin houkutuksena edelleen kuitenkin, jolloin verotulot eivät kerrykkään.

Allekirjoittanut ei oikein tiedä, että mitä vaikutuksia tuon aineen käytöllä on ihmiseen muuten kuin että siitä voi tulla harhoja ja nuorille se on erittäin voimakkaasti vaikuttava aine.

Alkoholi on ollut laillista käyttää jo pitkän aikaa. Kun katselee poliisivideoita, niin näkee, että nuo molemmat ovat poliisin suurtyöllistäjiä. Liikenne vaarantuu ja adiktoituneet tekevät rikoksia ylläpitääkseen huumeiden käyttöään. Niin siis, onhan niitä muita vahvempiakin huumeita, joihin kuulemma sitten lähtevät ne kokeilemaan, jotka ovat jo marihuanaa käyttäneet.

Vapaa tahto voi tulla kalliiksi yhteiskunnille. Tai siis tuleekin jo. Ja ihmisille itselleenkin. Jos jotenkin olisi mahdollista valvoa, että jokainen käyttäjä pysyisi omien seiniensä sisällä, niin silloin tulisivat toistenkin oikeudet toteutettua.

Ja keitä ovat nämä toiset? Me muut, jotka saamme pelätä juopuneita autoilijoita, lapset, joille nuo aineet ovat myrkyllisiä, liikeyritykset, joita ryöstetään aineiden vaikutuksen alaisina, sairaalapaikat täyttyvät muiden jäädessä jonoihin. Onhan sitä listaa paljonkin.

Eli siis ihmisen oikeus käyttää alkoholia ja huumeita vastaan toisen ihmisen oikeus olla turvassa näiltä ihmisiltä. Siinä olisi filosofille miettimistä, että miten turvataan ei-käyttäjien oikeudet.

Tupakan osaltahan nyt on jo edistytty jonkun verran länsimaissa. Miten on marihuanan polton kanssa, voiko sitä poltella sitten toisten läsnäolleen? Kodissa esimerkiksi, jossa on lapsia, voi marihuanan vaikutus olla suunnaton.

Televisiossa oli reportterilla kokemus tästä. Hän oli Coloradossa paikalla, kun ihmiset ensin jonottivat tuota ainetta ja sen jälkeen jossain kokoontumisessa, jossa polteltiin vapaasti. Hän ei itse polttanut, mutta sanoi, että siitä savusta kyllä joutui osalliseksi ja aineen vaikutus oli vahva sille altistuneelle.

Sitten on vielä sekin ongelma, missä tulee kustannuksia yhteiskunnille, että vankiloissa on ihmisiä sellaisista rikoksista pitkillä tuomioilla, kuten marihuanan hallussapito ja käyttö. Nyt kun vapautetaan aineita, niin joutuuko niistä sitten ottamaan oikeudenkäynnit uusiksi?

Yksi asia on varmaa ainakin, että lasku tulee nousemaan yhteiskunnille. Ja riittävätkö kerätyt verotulot järjestyksen ja terveydenhoidon kuluihin?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti