10.1.2014

Ei paljon mitään, vanhaa ja jotain muuta

Ugh, Krugman on taas puhunut. Vaan ei sitä ole sanonut, että ei lainarahalla voi enää elvyttää. Kun maailma on jo niin velkainen, ja mekin Suomessa, ettei sinne enää voi lisätä tätä sorttia. Kyllä suuri raha saa nyt jo miettiä itsekseen, että mitä muuta voi tehdä kuin lainailla miljardeja velkaisille valtioille.

Tähän on hyvä ja virtaava ratkaisu: korporaatioiden on tyydyttävä joksikin aikaa pienempiin tuloksiin ja rahan on virrattava niistä kuluttajille palkkojen muodossa.

Miten voi olla köyhiä työssäkäyviä ihmisiä? Eihän yrityksetkään voi toimia alle omakustannusten. Valtiot ovat liian kalliita ylläpidettäviä, on paljon ihmisiä, joilla ei ole varaa maksaa penniäkään veroja. Sillä perusteella, että yhteiskunnat ovat liian kalliita ylläpidettäviä, kun kustannukset menevät yli tulojen.

No, sehän tuli nyt taas sanottua. Kun kerran Krugmankin on puhunut, niin saa täälläkin olla vastaväite sille. Tämä on sitä Uutisvahdin vanhaa kerrontaa, josta ei ole vielä otettu opiksi.

Paljonko rikkaat omistavat? On puhuttu joitain prosenttilukemia, että pieni prosentti omistaa suurimman osan vauraudesta.

Tuo vauraus voisi kertyä vielä lisää, jos markkinoille tulisi virtaavaa rahaa palkankorotusten muodossa. Kauppa kävisi taas ja tulisi tarpeita uusille tuotteille ja nykyiset tuotteet kävisivät kaupaksi, muutkin kuin elektroniikka.

Mutta näin suureen totuuteen ei ole vielä nobelistitkaan yltäneet.

Nyt alkaa taas olla aika, jolloin Davosin talousfoorum kokoontuu. Siellä ovat maiden johtajien lisäksi koolla suurten korporaatioiden pomot, joille sanan pitäisi yltää.


Jotain muuta puolestaan on tänään vain Ranskan Hollanden väitetty syrjähyppy ja sen julkistaminen ja sitten on kovasti tekstiä tuon Miss Venezuelan murhasta.

Missit pitävät pintansa julkkiksina ja ovat maailman laajuisesti huomioitu ainakin tälläisessä tilanteessa.

Intian ja USAn diplomaattinokittelu jatkuu. Nyt ollaan vaiheessa, jossa diplomaatti nainen oli siis maksanut yhden dollarin tuntipalkkaa kotiapulaiselle ja joutui syytteeseen New Yorkissa tästä. Kun siellä on minimipalkka voimassa.

Tälle naiselle on nyt myönnetty diplomaattinen koskemattomuus sillä ehdolla, että hän lähtee maasta. Intia puolestaan ehdottaa, että amerikkalaiset kotiuttavat yhden omista diplomaateistaan.

Eli ei paljon mitään.

Mikä voi ollakin hyvä asia. - Ai niin, olihan tuossa kiintoisa juttu BBC:llä Afrikasta, kun kenialainen kuolleeksi sairaalassa julistettu mies heräsi henkiin ruumishuoneella ja kolisteli kylmätilassa. Ruumishuoneen henkilökunta juoksi kirkuen karkuun. Elävä ruumis pelotti enemmän kuin kuolleet.

Että silleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti