Ajatellaan nyt ensin vaikka Mandelaa. Nyt olen sisäistänyt näiden medioiden viime päivien keskeyttämättömien muisteluiden valossa, että siinä on erinomainen esimerkki kaikille sorretuille ihmisryhmille ja kansoille rauhanomaisesta vallan siirrosta. On esimerkkiä myös Suomen mellakoijille, jotka eivät ole sorrettuja ollenkaan ja jos muutosta haluavat, sitä on haettava paljon älyllisemmin keinoin.
Sitten ajattelemme Kim Jong-unia, joka on päästänyt julkisuuteen oikein valokuvia, missä setä pidätetään ja poistetaan puolueen kokouksesta. Tästä ei sen enempää osaa ajatella, kun ei tiedä, mikä ongelma pitää sisällään.
Guardian on katsonut vuoden tärkeimmäksi henkilöksi tietovuotaja Snowdenin. Olen jo unohtanut etunimen, ai niin Edward, nyt muistankin. Tästä ajattelemme niin, että tämä henkilö on ollut varmasti Guardianin levikille numero ykkönen uutisaiheena. Muutenkin asia on tuonut esille jo ihmisoikeuksien massarikkomuksia ja perustuslakien vastaisia toimia valtioiden viranomaisilta. Jo nyt siis, vaikka vasta yksi prosentti vuototiedoista on julkistettu.
Sini Saarelaa en sen sijaan kakkostärkeänä ymmärrä enkä tiedä, mitä ajatella. Ei ole asiaa mennä vieraan vallan omaisuutta valtaamaan ja aiheuttamaan omalle maalle hankalaa tilannetta. Kotona voi osoittaa kantojaan, ei muualla. Siitä kyllä siis tiedän mitä ajatella.
Kievissä ei ole rauhoittunut. Siellä ei muisteta, mitä energian puute talvella saa aikaan. Ukrainan riippuvaisuus Venäjästä on merkittävä tosiasia.
Sotshin olympialaisista en tiedä, mitä ajatella, kun olen aina tykännyt, että Sotshi on etelässä. Onko siellä siis lunta oikein?
Siitä en tiedä, mitä ajatella, että Google ja muut massoja palvelevat suuret tekijät ovat vaatineet valtiovaltaa rajoittamaan asiakkaidensa kyttäämistä. Nehän ovat valittaneet, että heidän omiakin asioitaan on kytätty. Siinähän on sellainen ongelma, että osaaminen on kyllä suurempaa näiden firmojen puolella verrattuna valtion toimiin. Ei luulisi olevan vaikeaa keksiä algoritmeja valtiota vastaan. Ja on varmaan näin tehtykin ja koko juttu taitaa olla kasvojen pesua, että ihmiset luottaisivat enemmän näihin firmoihin, jotka ovat luovuttaneet asiakkaittensa tietoja ihan itse. Ja puhutaan, että jotkut ovat jopa saaneet siitä korvauksia.
Lopuksi kaikkein vaikein ymmärrettävä on tänään ollut se, että kun avasin tietokoneeni, niin en saanut kirjoitettua salasanaa siihen. No, kiinnitin huomioni näppäimistöön, joka on langaton ja tarkistin paristotilanteen. Tämä ei ole mitenkään uusi näppäimistö, enkä muista milloin on viimeksi paristoja vaihdettu.
Mutta kuitenkin siis sitä en ymmärrä, että jouduin kuvaruudun näppäimistöllä avaamaan koneeni, kun ei normaali vieläkään toiminut. Ja se oli siis siinä tilassa, missä en vielä ollut päässyt avamaan. Nyt se jäi sinne päälle, enkä tiedä, mitä siitä ajatella, että onko koneeni nyt haavoittuvampi hakkeroijia ajatellen.
Talvista viikon alkua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti