16.5.2016

Mistä rahaa köyhille, että kauppa kävisi?

Kyllästyttää nuo keinotekoiset uutiset, mitkä pyörivät kohuisan presidenttiehdokas-wanna-biin ympärillä.

Niin ja olihan meillä se karhukohu, mistä en ymmärrä, että ketä se haittasi, että sitä julkistettiin koko maan lajuudella. ei tuo vienyt paljonkaan tilaa. Ja olihan se kaikkia kiinnostava asia.

Maailma kylpee otsikon kysymyksessä kuitenkin, vaikka kohuja yritetään syöttää. Ja vastauskin on helppo. Sen tietävät kaikki Uutisvahdin lukijat jo ennestään.

Se on kummaa, etteivät kauppiaat ymmärrä tätä helppoa yhtälöä, että ihmisillä pitää olla rahaa, että kauppa käy.

Köyhät ovat asiakkaita, joita ilman ei ole mitään kenelläkään. Ja meidän Suomessa pitäisi varsinkin pystyä tämä ongelma ratkaisemaan, kun työnantajat ovat liittoutuneet ja neuvotteluja käydään kahden osapuolen kesken lähinnä.

Kyllä tosiasia niin on, että siitä kakusta on luovutettava suurempi osa työn tekijöille, että talous pyörisi.

Missä ovat ne markkinat, joille ollaan suuntaamassa halvempia tavaroita, eli vientiä, kun ei siitä ole mitään kerrottu? Ei hinta ole se, mikä ratkaisee, jos asiakkaina ovat rikkaat. Kyllä se on laatu yksin. Ja muillahan ei rahaa ole.

Veroja ei tarvitse korottaa, niitä voidaan laskea, jos tulosta jaetaan työntekijöille. Veroja kertyy sitä enemmän, mitä enemmän raha liikkuu.

Suosikki miljardöörimme Buffett osti Applen osakkeita. Hän on sanonut, että rikkaiden pitäisi maksaa enemmän veroja. Siinä hän on kyllä väärässä. Applenkin pitäisi maksaa enemmän palkkoja, niin markkinat avautuisivat ihan eri tavalla.

Suosikkimme tuo ihminen on sen vuoksi, että on lahjoittanut suunnattomia summia hyväntekeväisyyteen ja elää varsin vaatimattomasti. Että annamme anteeksi hänen väärät mielipiteensä kyllä, mutta saahan niitä täällä oikaista. Eikö?

Maailman talousfoorumissa yritetään tehdä jotain johtopäätöksiä, mutteivät tätä ole tajunneet, että rahaa tulee enemmän, jos kauppa käy ja massoilla on rahaa.

Markkinat ovat kolmansissa maissa, missä ihmisillä ei vielä ole mitään.

No niin. Nyt tuli taas puhuttua suu puhtaaksi ja se tuntuu hyvältä.

Kauppiaat ja työntekijöt ovat sitoutuneet yhteen samalla siteellä. Se on raha. Jos siitä luopuu työntekijöille reilummin, niin sitä tulee takaisin entistä enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti