30.1.2013

Washington Post tuomitsee Berlusconin

Tänään huomio kiinnittyi Washington Postin eiliseen pääkirjoitukseen. Se on pääkirjoitustoimittajien teksti otsikolla Berlusconin Il Dulcen ylistys vaatii tuomitsemisen.

Kirjoitus alkaa näin: "Useimmat ihmiset Italian ulkopuolella menettivät mielenkiintonsa Silvio Berlusconin naurettavuuksiin - poliittisiin, taloudellisiin tahi seksuaalisiin. Pellemäinen aiempi pääministeri oli lopulta  pakotettu pois virastaan 14 kuukautta sitten Italian taloudellisten murheiden vuoksi."

Tekstissä kerrotaan miten 76-vuotias Berlusconi yrittää paluuta parlamenttivaaleissa ensi kuussa. Berlusconi oli valinnut holokaustin muistopäivän julistuksensa aiheeksi sen, miten Benito Mussolini, fasistidiktaattori, jonka johdolla Italia oli liitossa Nazi-Saksan kanssa, ei ollut kovinkaan paha kuitenkaan.

Italian rasistiset juutalaisvastaiset lait olivat väärin, mutta monissa muissa asioissa Il Duce teki oikein, poliitikko sanoi. Mussolinin liittoutuminen Hitlerin kanssa johtui Berlusconin mukaan käytännön syistä, pelosta, että Saksan voima johtaisi täydelliseen voittoon. Vaikka juutalaisia tapettiin ja tuhansia lähetettiin keskistysleireihin, Italialla ei ollut samaa vastuuta kuin Saksalla, koska sen osuus holokaustiin oli osittain tahaton. Näin siis Berlusconi lausunnossaan.

Washington Post jatkaa:"Niin loukkaava ja historiallisesti virheellinen kuin oli, Mr. Berlusconin Holokaustin muistopäivän julistus oli kaikkea muuta kuin tahaton."

Berlusconi yritti vedota äärioikeistolaisiin äänestäjiin, jotka rypevät Italian fasistisen aikakauden nostalgiassa. Ilmeisesti ei riitä, että Alessandra Mussolinilla, joka on diktaattorin tyttärentytär, on asema puolueen listoilla, Berlusconi katsoi tarpeelliseksi avoimesti ylistää fasismia tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu muistamaan sen suurimmista rikoksista. Tämä oli lisämuistutus ja osoitus, jos mitään tarvittiin, että Berlusconin kyynisyys ja poliittinen korruptio on vailla  mitään rajoja.

Tällaisten taktikoiden menestys olisi hirveitä uutisia Italialle, joka pääministeri Montin alaisuudessa on tehnyt paljon korjauksia taloudessa estäen tuhoisan maksukyvyttömyyden ja euro-valuutan romahduksen. Berlusconi kampanjoi kovia mutta kriittisesti välttämättömiä uudistuksia vastaan. Mikäli hän tai hänen puolueensa palaisi valtaan, maan talouskriisi, ja samalla Euroopan, voisi nopeasti palautua.

Näin siis Washington Postin pääkirjoitus eilen 29.1.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti