14.1.2013

Robotit tuovat tuotannon takaisin kotimaahan

Arki on nyt todella alkanut maailman lehdistöissä. Suomen koulutusjärjestelmää kehutaan tänään Huffington Postissa ja The Australian -lehdessä.

Eilinen Golden Globe -tilaisuus oli vähän kevyempää materiaalia joukossa. Maanantaiksi ei oikein suuria uutisia riitä. Uutisvahti ei ole tutkinut, mitä Malissa tapahtuu, (tai edes, että missä kohtaa Afrikkaa maa sijaitsee), mutta otsikoista on silmiin osunut sen verran, että Ranska siellä taistelee ja brittiläinen kuljetuskone joutui tekemään siellä laskun. Eli mielikuvana on se, että Euroopan Unioni ei ole osallinen selkkauksessa. Ranskalla on varaa käydä sotaa, tulee vain tästä selville.

Sunnuntai-iltaisessa, itärannikon aikaa, 60Minutes -ohjelmassa pohdittiin työpaikkojen katoamista teollisuudessa. Monet amerikkalaiset yritykset ovat tuomassa tuotantoaan takaisin kotimaahan, mutta tämä ei korreloidu syntyvissä työpaikoissa.

Syyksi selvisi automaatio. Robotit ovat kehittyneet kehittymistään ja tuntihinnoiksi tuli noin $3,50, mikä kilpailee jo kiinalaisten tuntipalkkojen kanssa. Ohjelmassa esiteltiin monenlaisia robotteja. Ohjelma on katseltavissa kokonaisuudessaan CBS:n verkkosivulta.

Eli ehkä robottien valmistus voisi olla seuraava kysytty ala, näin vihjeeksi tulevaisuutta pohtiville. Myöskin meidän maasta ulos suuntaava tuotanto voisi tutkia, että kannattaako lähteä maailman ääriin, vai ostetaanko ja valmistetaanko tarvittavat robotit.

Lopulta kevennykseksi taas vessahuumoria. Tällä kertaa The Economist -lehden kannessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti