24.1.2013

Cameron Davosissa: "Ei poliittista unionia"

Brittien pääministeri David Cameron puhui Davosissa tänään. Hänen viestinsä EU:lle oli, että älkää pakottako poliittista unionia, sellaisessa Britannia ei tule olemaan osallinen.

"Euroopan mailla on omat historiansa ja traditionsa, instituutionsa, ne haluavat oman itsenäisyytensä ja mahdollisuutensa tehdä omat valintansa. Yritys kenkälusikalla sulloa maat keskusvaltaiseen poliittiseen unioniin olisi suuri virhe Euroopalle, eikä Britannia tule olemaan osallinen siihen, " Cameron sanoi puheessa.

Britannia haluaa uudistaa EUta sisältäpäin sen omaksi parhaaksi ja blokin muiden 26:n jäsenen parhaaksi, Cameron sanoi, lisäten, että hän uskoi että EU:n pitää löytää itselleen uusi suunta.

"Britannia on merkittävä eurooppalainen osallistuja niissä asioissa, joissa Euroopan pitää toimia, kuten olla kilpailukykyisempi, taistelussa terrorismia vastaa, taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, me olemme kärkijoukoissa johtamassa ja tekemässä perusteluja. Ja se on sitä poliittista toimintaa, jota tarvitsemme. Mutta keskitetty poliittinen unioni? Ei minulle, ei Britannialle."

Euroalueen navigoidessa velkakriisissä ja tutkaillessa tiiviimpää integraatiota, Cameron on sanonut haluavansa Britannian palauttavan itselleen tiettyjä oikeuksia takaisin Euroopan Unionilta.

Reutersin sivulta löytyy puheen aiheuttamat reaktiot eri tahoilla. Mm Daily Mail kirjoitti suurella otsikolla, että Kyllä, herra pääministeri!

Cameronin viime päivien ulostulot ovat liittovaltioskeptikoille kovin mieleistä kuultavaa.

Saksalaisten reaktioita puheeseen löytyy Spiegelistä. Lehdistö on ottanut myönteisesti vastaan Cameronin puheen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti