21.1.2013

Miljardöörin toiveita herättävä haastattelu

Amerikkalainen monimiljardööri Warren Buffett antoi haastattelun CBS-kanavan uutisille. Tämän ihmisen mielipiteillä ja asenteilla on vaikutusta maailmanlaajuisesti.

Buffett kertoo aloittaneensa sijoittamisen 11-vuotiaana. Olisi kuulemma aloittanut jo aikaisemminkin, muttei ollut rahaa. Kesti nimittäin viisi vuotta säästää kokoon 120 dollaria. Buffett on kotoisin vaatimattomista oloista, mutta on aina halunnut tulla rikkaaksi. Syy tähän on, että hän haluaa olla riippumaton. Buffett on nyt 82-vuotias.

Hänen autonsa on viisi vuotta vanha Cadillac, ei autonkuljettajaa. Kotitalo on normaalin keskiluokan paremman puoliskon asuintalo, ei mikään luksus. Hän sanoo viihtyvänsä verkkareissa ja T-paidassa, ei tarvitse hienoja pukuja. Buffett on lahjoittanut miljardeja hyväntekeväisyyteen, mm. Bill Gatesin kautta.

Nuori toimittaja kysyi hymyillen sijoitusvihjeitä. Tähän Buffett sanoi nauraen, että yksityisen ihmisen on  vaikea valita sijoituskohteita. Ihminen voi sijoittaa turvallisesti indeksi rahastoihin. Buffettin omaisuuden kasvua voi jokainen laskea seuraavan tiedon pohjalta: mikäli olisit sijoittanut vuonna 1966 tuhat dollaria Buffettin yritykseen, sen arvo olisi nyt 6,5 miljoonaa dollaria. Tästä tulee jokin huima prosenttiluku, mitä allekirjoittaneen laskimen käyttö ei varmuudella riitä kertomaan.

Toimittaja kysyi Yhdysvaltain liittovaltion velasta, että kuinka vaarallinen tilanne on. Tähän Buffett vastasi, että velka sinänsä ei ole mikään ongelma. Sitä ei pidä lisätä, mutta maalla on ollut aikaisemmin suurempiakin velkoja suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Syyksi menestykseensä Buffett kertoo olevan syntyperässään, eli koska on valkoihoinen mies, naisena mahdollisuudet eivät olisi olleet yhtä hyvät, eikä mustaihoisena.

Warren Buffett on tunnettu ehdotuksistaan nostaa superrikkaiden veroja Yhydysvalloissa.


Muista maailman uutisista osui silmään erikoinen tilanne Shangaissa Kiinassa. Siellä nimittäin myydään autojen rekisterikilpiä huutokaupalla. China Daily kertoo sivuillaan erään naishenkilön ostaneen rekisterikilven yli 12000:lla dollarilla. Tämän hän teki ennen kuin osti auton. Hän sanoo, että auto on siellä kaupassa saatavana milloin tahansa, mutta rekisterikilpi on vaikeampi saada, ja ilman sitä autoa ei voi ajaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti