11.1.2013

Suomi kakkosena maailmantilastoissa ampumiskuolemissa

Suomeen liittyvänä uutisena verkossa on tänään monella taholla, kuten New York Timesissa ja Reutersissa, Janne Ahosen paluu mäkeen. Siellä kirjoitetaan, että Janne haluaisi vielä Olympia-mitalin omiin nimiinsä. Joukkuehopeaahan hänellä on. Uutisissa mainitaan, että hän on viisinkertainen maailmanmestari.

Olympialaiset pidetään Sotshissa ensi vuonna. Uutisvahdit eivät tienneet, että Sotshissa on lunta ja pakkasta, mutta nythän sekin tuli selväksi.

Toinen Suomeen liittyvä uutinen koskee Euroopan keskustaoikeistolaisten puolueiden kokousta Kyproksella, jossa Suomen pääministeri on antanut tukeaan Kyprokselle lausunnoillaan. Kypros tarvinnee rahoitusapua euroalueelta.

Amerikassa on tapahtunut taas pari kouluampumistapausta viime päivinä. Samanaikaisesti maan presidentin johdolla on käyty keskusteluja siitä, että mitä tarvitsisi tehdä niiden estämiseksi.

Tässä muutama päivä sitten oli sellaista tietoa lehdissä, että ampumiskuolemat näkyvät amerikkalaisten elinodotustilastoissa heikentävänä tekijänä. Amerikassa tapahtuu 4 kuolemantapausta 100 000 ihmistä kohden. Toisena maailmantilastossa on Suomi, missä on 2 ampumiskuolemaa vastaavasti.

Poliittiset koomikot ovat antaneet kuulua Kansalliselle kivääriliitolle. NRA nimittäin syytti väkivaltaisia videopelejä ja elokuvia aseiden sijasta näistä ampumistapauksista. Koomikot ovat sanoneet, että juu kyllä, Amerikka kun on ainut maa, missä pelataan videopelejä ja katsellaan elokuvia.

Kaikki tahot haluavat säilyttää ihmisten oikeuden omistaa aseita, mutta miten saada nämä vaaralliset joukkosurmat loppumaan ja aseet pois rikollisilta, on vielä mietinnän alla. Keinoksi on ehdotettu tarkkoja taustatutkimuksia aseiden ostajista, jotkut ehdottavat, että myös perheen jäsenten taustat pitäisi tutkia.

Nythän oli niin, että Newtownin ampujan aseet olivat tämän äidin omistamia. Ja äiti oli myös vienyt poikaansa harjoitusradoille niitä käyttämään. Poikahan tappoi ensin äitinsä ja sitten meni kouluun, jossa tappoi 20 pientä koululaista. Julkisuudessa on mainittu, että äiti oli aikonut laittaa poikansa hoitolaitokseen ja että tämä oli kenties laukaiseva tekijä teon motiivina. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tätä tietoa.


2 kommenttia:

 1. Kerroit, että: "Amerikassa tapahtuu 4 kuolemantapausta 100 000 ihmistä kohden. Toisena maailmantilastossa on Suomi, missä on 2 ampumiskuolemaa vastaavasti."

  Mutta tutkipas tilastoja. Eri tilastot antavat hieman toisistaan poikkeavia tuloksia, mutta yleensä ne selvittävät riittävän tarkasti tiedon jota etsii.

  Erään tilaston mukaan USA on vasta sijalla n.26 ja Suomi sijalla n.63 suhteellisella tilastolla (kuolemaa/100 000 asukasta). Siis tuliaseella tehdyt henkirikokset.

  Jos puhutaan yleensä henkirikoksista, niin uutiset vääristävät vahvasti todellisuutta.

  Jos USAssa tehdään 100 000 asukasta kohden 4-5 henkirikosta ja venäjällä 12-14, niin uutisoinnin perusteella voisi luulla, että tilanne on päinvastainen.

  Väitän, että 90% lukijoista ei ymmärrä, että uutisten perusteellä ei pidä vetää juuri mitään johtopäätöksiä paljon mistään laajemmista kokonaisuuksista, ellei uutisten yhteydessä niitä kokonaisuuksia paljasteta.

  VastaaPoista
 2. Aiheellinen kommentti. Tänks.

  VastaaPoista