28.2.2013

Rotat lukevat toistensa ajatuksia

Maailman pääuutisena näyttäisi olevan eronneen paavin muutto upeaan kesäpalatsiin. Suotakoon se hänelle ja niitä kuvia voi katsella kuka haluaa pitkin nettiä. Eilen oli jotain huhua Italiasta, että paavin eroon liittyy skandaali, mutta sen tarkempaa ei siitä saanut selvää.


The Economist tekee selkoa luottoluokitusnumeroiden taustoista. Laitan tähän linkin kiinnostuneille, en viitsi pitkästyttää kaikkia lukijoitani sen enempää yksityiskohdilla. Valtioiden johtajien luulisi olevan tästä kiinnostuneita.


Bloomberg on saanut Suomen pääministeriltä haastattelun, jossa tämä ilmaisee huolestumisensa Italian tilanteesta. Hän sanoo mm., että nyt kun Espanja, Portugali ja Irlanti ovat tehneet paljon töitä taloutensa vakauttamiseksi, olisi erittäin ikävää, jos Italia ei nyt enää jatkaisi taloutensa tasapainottamistoimia, jolloin muiden maiden toimet menisivät hukkaan ja kriisi pahenisi jälleen.


Sitten, monilla lehdillä on uutinen rottakokeista, joita nimetään monilla eri tavoilla. Guardian otsikoi tämän tiedeuutisen näin: Rottien aivot yhdistettiin, jolloin ne välittivät toisilleen informaatiota internetin kautta. Kokeesta on tarkempia selvityksiä. Siinä Brasialiassa olevalle rotalle annettiin tietoa, jota Pohjois-Carolinassa oleva rotta pystyi käyttämään hyväkseen. Toisaalta, jos amerikkalainen rotta ei toiminut annetun tiedon mukaan, brasilialainen rotta auttoi uudestaan toista.

Eläimillä oli päässään sensorit, mutta eiköhän langatonkin yhteys toimisi, jos niin yritettäisiin. Tämä on vain tämän lukijan kommentti.

Pyrkimyksenä on halvaantuneen ihmisen avuksi suunnitellusta yhteydestä ajatuksesta suoraan tietokoneeseen. Tällaisesta keksinnöstä on jo ollut toisaalta tietoa, jossa mm. potilas on pystynyt käyttämään bionista kättä ajatuksellaan.

Tässä on linkki Reutersin artikkeliin, jossa selitetään koetta yksityiskohtaisesti. Se näytti olevan todellista ajatusten vaihtoa, jossa viestit kulkivat molempiin suuntiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti