1.6.2016

Kierrätystä

Eilen oli uutisia vaikka kuinka, tänään on tyydyttävä uusiokäyttöön.

Tuossa aina katselen kolumnistien aiheita ja tulee mieleen, että oikeastaan kaikkein kiintoisimmat asiat lehdistössä on juuri jonkun jo pureskelemissa aiheissa.

Medioilla on samat pääuutiset, mutta se, mikä vie vielä sivuille, ovat nuo hyvät kirjoittajat.

Tänään Amerikassa on pääaiheena Donald Trumpin eilinen hyökkäävä puhe istuvaa tuomaria vastaan. Ja sillähän haukkumisella ei ollut mitään rajaa. New York Times kirjoittaa asiasta pääkirjoituksessaan.

Se pitää lukea, kun on täynnä tiivistä asiaa. Kirjoitus peilaa amerikkalaista oikeuslaitoskäytäntöä ja tuo esiin asioita, joiden vuoksi tällä Trumpin hyökkäyksellä on suurta merkitystä.

Vallan kolmijako, lakiasäätävä elin, eli kongressi, toimeenpaneva elin, eli presidentin organisaatio ja oikeuslaitos ovat kaikki erillisiä vallan yksiköitä ja oikeuslaitos on viime kädessä se, joka asioista riitauduttua ratkaiseen.

En nyt tähän erittele enempää. Suosittelen kirjoituksen lukemista. Sen verran vaan valaisen asiaa, että Trump Universityn asiat ovat oikeudessa joukkokanteella. Siellä oli kymmeniä tuhansia maksaneita kursseja, joista ei tullut mitään, mitä oli markkinoinnissa luvattu.

Tätä asiaa on kyseinen tuomari päättämässä ja on ennenkuulumatonta, että asianosainen lähtee istuvaa tuomaria haukkumaan. Kyllä siellä on oikeuden edessä oltava vähintään hiljaa ja mieluiten mielin kielin, jos meinaa asiat saada itselleen eduksi ratkaistua.

Onko tämä sitten oikein vai ei, on yksi asia. Tärkeä tekijä on ihmisluonne ja tuomarit ovat mitä suurimmassa määrin ihmisiä, joilla on mahtavasti valtaa, kun on kyse mille puolelle vaaka kallistuu. Ja tuomarit pitävät toistensa puolia, jos asiaa tulee. Ja presidenttiydessä voisi kuvitella tulevan paljonkin asiaa, kun on tälläinen tausta ihmisellä.

Se, mitä tuosta ns. yliopistosta on ollut esillä, kuulostaa suurelta huiputukselta. Oikeus on antanut julkisuuteen nyt siis sisäistä tietoa tuon firman - joksi sitä voi nimittää, kun ei se mikään yliopisto ollut - aineistoista.

Mielenkiintoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti