9.6.2016

Jos NATOon, tuleeko sieltä apu?

Kirjoitin Spiegelin tekemästä NATO kenraalin haastattelusta. Tässä linkki. Vai taitaa olla pääsihteeri, ei kenraali.

Mutta siis kuitenkin haastattelussa tuli esille Spiegelin kysymyksessä, että 60% saksalaisista ei ole halukkaita puolustamaan Baltian maita Venäjän uhkaa vastaan.

"SPIEGEL: Polls show that 60 percent of Germans don't want to risk a war with Russia in order to defend other NATO partners like the Baltic States. Is public opinion in Germany a problem for NATO?"

Tästä pitää vääntää meidän tilanteeseen kysymys, että jos Suomi liittyy Natoon, niin ovatko Natomaat valmiita puolustamaan viidennen artiklan perusteella Suomea Venäjän uhkaa vastaan?


Tämähän on kaiken perusta ja täysin keskeisellä sijalla asioita arvioitaessa.


Saksalaiset tuntevat olevansa turvassa Venäjän suhteen kaiketi. Onhan siellä nyt amerikkalaiset joukot, jotka pitävät päivystystä.


Entäs sitten, kun tulee presidentti, joka sanoo, etteivät amerikkalaiset halua puolustaa Eurooppaa Venäjän uhkia vastaan?


Tätä pitäisi kysyä saksalaisilta. Että kenellä on sinnepäin suhteita, niin kysykääpä.


Ja entäs sitten muut liittolaismaat? Nato-optiota on haudottu ja nyt on taas asiat Taivaan Isän kädessä. Että pitää alkaa elämään siveellisesti ja oikeudenmukaisesti välittömästi, että on otsaa kysyä apua sieltä, kun muilta ei taida sitä tulla kun se tilanne tulee.


Emme täällä tunne asioita paljon tarkemmin kuin sen, mitä lehdistä voi lukea. Luemme yleensä luotettavien lähteiden kirjoituksia internetistä ja arvailemme sitä, että kuinka paljon meillä tiedetään, kun asioita suunnitellaan ja päätetään.


Voi olla, että ihan oikein ollaan tekemässä. Amerikkalaiset olisivat hyvä turva Venäjän uhkaa vastaan, mutta jos sinne tulee tuo presidentti, niin sitä ei ehkä ole tarjolla.


Jotenkin tuntuu siltä, että meillä Suomessa on tarvetta lisävakuutteluun turvallisuudestamme.


Päivitys

Laitan tähän muistutukseksi, mitä vahva presidenttiehdokas Trump on sanonut ulkopoliittisina linjauksinaan.

Ensinnäkin, että Euroopan on tultava toimeen omillaan, mitä puolustukseen tulee. Ainakin maksettava käypä hinta amerikkalaisten sotilaallisesta avusta.

Putinia Trump pitää ystävänään ja katsoo voivansa tehdä yhteistyötä tämän kanssa.

Kauko-idän suhteen Trump on sanonut, että Koreat voivat taistella keskenään. Amerikalla ei ole intressiä pitää siellä yllä joukkojaan. Eikä muidenkaan tuon alueen valtioiden suojelua. Vähintään on saatava täysi hinta palveluista. Kiina saa hänen mukaansa pitää alueella yllä kuria.

Talouden alalta periaatteena on ollut, ettei hän kannata vapaakauppasopimuksia ainakaan nykyisillä ehdoilla. Amerikan on neuvoteltava uudet ehdot, jotka ovat amerikkalaisille edullisempia.

Kansallisesta velasta hän on sanonut, että hän voisi päästää liittovaltion defaultiin velkojensa suhteen ja neuvotella maksettavat alas.

Eli vähän joka alalla mullistavia muutoksia olisi tiedossa. Lisäksi hän haluaa olla arvaamaton. Hän sanoo, että Amerikka on liian ennalta arvattava kaikessa.

Ja kaikenkaikkiaan hän on päättänyt olla joustava ja muuttaa mieltään riippuen asioiden kehittymisestä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti