15.6.2016

Yli hilseen

Amerikkalaiset tuskailevat Orlandon terrori-iskun jäljiltä. Kirjoittelu ja postailu velloo gay-oikeuksien ja aselakien tiimoilla.

Eräät postaukset ovat kyllä yli hilseen. On nimittäin niitä, jotka katsovat, että jokaisella on oikeus ostaa ase, vaikka olisi kuka tahansa ja kuvassa viimeisin terroristi-iskun tekijä.

Nyt on Trump tänään ilmoittanut omana käsityksenään, että tarvitaan kieltävä laki, joka estää epäiltyjen ja tarkkailun alla olevien ihmisten oikeuden hankkia ase.

Tämä on yli hilseen siitä syystä, että Kansallinen kivääriyhdistys on tukenut Trumpin ehdokkuutta ja tuo järjestö on ehdottoman aseiden omistuksen ja hankinnan takana.

Vaikka täällä kyllä luullaan, että ne salaa ovat ajatelleet, ettei niitä kaikille pitäisi myydä. Tässä on tietysti ristiriita sellainen, että näin tarkkailijat paljastavat itsensä, jos laitetaan kieltolistalle. Ja jotkut sanovat, että olisi rikollisilla aseita kuitenkin, on oltava kyky puolustaa itseään.

Uutisvahdilla ei ole tarvetta hankkia asetta, kun ei ole aikomusta ampua ketään koskaan eikä edes maaliin. Aseiden hamstraus menee meitsillä yli hilseen ja käsitys on, että niiden hankkiminen innostaa ampumaan kanssa.

Luulisi, että ainakin lentokieltolistalla oleville aseen myymiskielto olisi perusteltua. Vastaväittämänä on tämä ajatus, ettei ketään saa syrjiä ja kaikille pitää tarjota kaikkea. Tästähän oli sellainen yli hilseen menevä tilannekkin, kun hääkakkua ei haluttu leipoa homoparille.

Siitä tuli oikeuskäsittely syrjinnästä. Uutisvahdin hilse on niin löysää, että ei ole aikomusta mennä väkisin ostamaan mitään. Vaikka onkin sellainen perusihminen, joka yleensä saa palveluja, mihin rahat riittävät. On kuitenkin niitä, jotka eivät tätäkään ihmistä ilolla palvele. Ja sinne ei mennä enää.

Laajemmin ajatellen... Olisihan maailma rauhallisempi ja paremmin käyttäytyvä, jos aseita olisi vain virallisten valtioiden virallisilla vartijoilla.

Tässä sitten tullaankin jo asiaan, mikä ylittää nerokkaimpienkin hilseen. Nimittäin se, että jotkut kannattavat aseellista vallankumousta. Siitäkin huolimatta, että esimerkkien valossa se on huono ajatus, eikä demokratiaa voi ainakaan sillä keinoin levittää. Eikä voinut kommunismiakaan.

Ajatuksen vapaus on ensin oltava, ennenkuin voidaan lähteä valtarakennelmia muuttamaan.

----------

Brexitistä on taktoja tänään Spiegelissä, jonne laitoin twitteriin linkin ja Economistissa, joka on vähän puolueellisempi näkemyksensä kanssa.

Onhan EU vähän raskasvetoinen yhteisö. Sitä ei voi kukaan kieltää. Mutta siinä on toimittava sen keventämiseksi ja tosiasiat tunnustaen.

Ei sellaisten kielierojen kanssa voi tulla harmoniaa. Ja Englanti saa enimmät siirtolaishalukkaat, kun on kieleltään maailmalla paljon yleisempi.

Vapaa kaupankäynti kyllä, vapaa liikkuvuus, nykyaika ei ole valmis tähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti