8.6.2016

Kulttuuriarvioita

Eilinen suuri kulttuuriuutinen oli, kun esiteltiin tämä juokseva mies taideteos Kiasman kulmilla. Siinähän pukuun sonnustautunut mies salkkunsa kanssa juokseen tunnin ajan Helsingin kaduilla päämäärättömästi.

Asiasta oli hieno selvityskin, että mitä tällä taideperformanssilla kuvataan. Ihmisen töytäilyä nykymaailmassa ilman päämäärää kovalla kiireellä.

En nyt muista teoksen tekijän nimeä. YLEssä on juttu, mistä asia tulee tarkemmin selville. Ajattelin vaan tuota mieleenpainuvaa teosta vähän tarkemmin.

Mielestäni se kuvaa lähinnä teoksen tekijän sivustakatsojan roolia kuin ihmisiä, jotka tekevät kiireellä töitään. Se näyttää sivustakatsojasta mielettömältä, mutta kyllä nuo ammattilaiset tietävät, mihin juoksevat ja pyrkivät, ja pääsevät tavoitteisiinsa.

Taiteilijalla on oikeus olla hiljaa ja tarkkailla. Muttei se tuo esille substanssia, mitä monitahoisessa elämässä on.

Teos ei ole huono. Se on erinomainen kuvaus syrjäytyneen näkemyksestä maailman menoon. En tarkoita, että tuo taiteilija olisi syrjäytynyt, vaan sivustakatsoja siitä tulee esille allekirjoittaneen mielestä.

Keskustelin teoksesta erään kansalaiskriitikon kanssa. Hän oli sitä mieltä, että mies oli juoksemassa pakoon Kiasmaa. Hänen näkemyksensä oli, että nykytaiteessa on paljon hullutusta, jota hän juoksisi karkuun.

Aikaisemmin keskustelin hänen kanssaan erään minimalistitaiteilijan maalauksesta. Se oli täysin valkoinen kangas.

San Franciscon modernin taiteen museossa oli eräs opiskelija jättänyt silmälasinsa korokkeen reunalle. Ihmiset luulivat sitä taideteokseksi.

Mainitsemani kansalaiskriitikko sanoi, että jos tuohon valkoiseen kankaaseen laittaisi kiinni silmälasit, niin taidemaailman reaktiot olisivat huimaavat.

Niin. Ei ole taidetta allekirjoittaneen mielestä, vaikka minimalistista olkoon, pelkkä valkoinen kanvas. Se on tyhjyyttä, joka on taiteilijan mielessä.

----------

Tässä on vähän uutisainestakin sitä kaipaaville: Spiegel on tehnyt NATO kenraalin haastattelun ja siellä oli pieni nugetti, joka on mielestäni uutinen, joka on jäänyt vaille huomiota:

SPIEGEL: Polls show that 60 percent of Germans don't want to risk a war with Russia in order to defend other NATO partners like the Baltic States. Is public opinion in Germany a problem for NATO?

Eli, että saksalaiset ihmiset eivät ole kovin innokkaita puolustamaan Baltiaa Venäjää vastaan. Entäs Suomea?

Nämä tänään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti