17.6.2016

Alligaattorit ja Brexit-mielipide

Floridassa on paljon alligaattoreita. Riistanvalvojat sanovat, että niitä on mahdoton pitää poissa lammikoista, joita on paljon.

Nythän on taas lapsi joutunut vaaraan ja jopa kuollut tällä kertaa näiden eläinasioiden kanssa. Viittaan tässä taannoiseen gorilla-uutiseen, jossa pikkupoika meni gorillan tiloihin. Jota ei vieläkään ole selitetty, että miten hän sellaiseen syvään kuiluun oli päässyt.

Vanhempien pitäisi pitää parivuotiaitaan tarkemmin silmällä. Mutta lammen reunalla oli vain varoitus, että ei saa uida. Olisi tarvittu alligaattorin kuva ja varoitus, että täällä voi olla näitä.

Eli syitä on monissa. Paitsi lapsessa, joka ei kykene itse vaaraa tajuamaan.

----------

Brexit-keskustelu yltyy medioissa. Uutisvahtikin laittoi kommentin New York Timesin pääkirjoitukseen, jossa tavan mukaan neuvotaan brittejä pysymään EUssa.

28 maata ja 28 kieltä. Miten näitä voi hallita demokraattisesti mielettömässä unionissa? Tosiasiahan on, että siellä hallitsee eliitti, jonka tekemisistä ei edes jäsenmaiden peräkylillä kuulla.

Meilläkin on hirveän vähän uutisia siitä, mitä unionissa päätetään ja miten ne vaikuttavat itse kenellekkin.

Ja Uutisvahti kertoo tässä käsityksenään, ettei maan parlamenteissakaan tiedetä kovin tarkkaan, että mitä EUssa tehdään. Oikaskaa, jos olen väärässä.

Kyllä tämä kielimuuri on lahja kansoille, että pääsevät itsenäisesti yrittämään maansa ja alueensa hallitsemista. Ettei olla pelkän käännöksen varassa.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kieliä pitäisi osata. Niitä pitää osata ja paljon, mutta realistisesti ottaen se taito ei kehity kovinkaan pitkälle kouluosaamisella.

Meillähän on tämä ruotsinkieli mainio esimerkki. Sitä on opetettu pakolla jo iät ja ajat, muttei sitä osata sen enempää.

Uutisvahti on yksikielisyyden kannattaja, mutta on kyllä nähnyt ruotsinkielen vähäisenkin osaamisen tarpeelliseksi.

Yksikielisyys olisi halvempi byrokraattisesti. Kieliä pitää kyllä opettaa, muttei niitä pakolla päähän saa mahtumaan.

Myönnetään nyt se, etten lue ruotsinkielisiä lehtiä. Tai en ole lukenut, mutta nyt taidan alkaa lukemaan niitäkin. Ruotsista on meille tullut aikaisempina aikoina uutisia, joita meidän mediat eivät ole voineet itsesensuurin vuoksi neuvostoaikoina julkaista.

Tabloideissa noista uutisista oli silloin tällöin skuuppeja.

Sananvapaus on rautaa. Ilman sitä ei ole demokratiaa ja kuka tietää, mitä sumplimista tapahtuu vallankäyttäjien kabineteissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti