5.3.2013

YK:n maine kiikun kaakun. Taas.

Ei tästä nyt kenties paljon tärkeimmäksi uutisaiheeksi ole, mutta mielenkiintoinen se kyllä on. Nimittäin CBS:ltä löytyi juttu Yhdistyneiden Kansakuntien budjettineuvotteluista, jonne osallistujat tuovat korkeaoktaanisia juomia. Kanadalaiset tuovat viskiä, ranskalaiset viiniä ja kuka mitäkin. Jutun otsikkona on: Liian kännissä puhuakseen. Tämä tieto tulee amerikkalaiselta YK-lähettiläältä.

Amerikkalaiset maksavat suurimman osan organisaation budjetista, suurilla maksajilla on myös veto-oikeus. Köyhemmät maat ovat kuitenkin hakeneet toisenlaista järjestystä asioihin, eli enemmistön määräysvaltaa. Tämä ei tapahtune ihan pian, mutta saa nähdä ollaanko siellä selvin päin ollenkaan. Amerikkalaiset ovat ehdottaneet, että sampanjapullot poksautettaisiin auki vasta neuvottelujen päätyttyä. YK:n arvovaltaa yritetään suojella, mutta eri maiden diplomaattien käytöksestä on tippunut tietoja vuosien mittaan siten, että amerikkalainen yleisö ei jaksa luottaa järjestön järkevyyteen ja monet vastustavat YK-maksuja.

Tästä nousee mieleen kysymys, että ovatko diplomaatit juhlatuulella vai pyrkivätkö unohtamaan maailman ongelmat? Lehdistön tehtävänä on vahtia ja tuoda näitä asioita esille. Julkisuus on ainut keino, jolla voi  diplomateille saada kuria aikaan.


Eilen oli Reutersilla tietoa, että euromaat pelastavat Kyproksen kriisistä. Yksityiskohtia ei ollut tiedossa. Nykyisin nämä bailoutit ovat jo niin tavallisia uutisia, ettei niistä paljon pompata tuolista ylös ja lähdetä huutamaan minnekkään.


Kiina on kuulemma nyt asettunut puoltamaan Pohjois-Korealle ehdotettuja sanktioita. Kai sielläkin on todettu, että tuon maan ydin- ja ohjusohjelmat eivät ole oikein suotavia kannustettavia. Tämä tieto NYTin etusivulta.


Sitten autoinnokkaille esitteillä on Lamborhini Veneno. Hinta? 3,9 miljoonaa dollaria. Ruma kuin mikä, mutta kai siinä on riittävästi ytyä vaikka lentoon lähtisi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti