1.12.2015

I love Rosa Parks

Tänään on 60 vuotta siitä, kun syvän etelän mustaihoinen nainen päätti istuutua bussissa sen etuosaan. Siihen asti oli uskomaton käytäntö se, että mustaihoisten tuli kuuliaisesti seisoa tai istua bussin takaosassa.

Rosa Parks muutti maailmaa. Ainakin Amerikassa.

Tästä tulee mieleen vain, että miten ihmeessä niin hulluja tapoja on voinut lukkiintua yhteisöihin? Sittenkin, vaikka historia alkoi orjuudesta. 60 vuotta sitten oli vuosi 1955 ja orjuus oli lakkautettu melkein sata vuotta aikaisemmin. Ja siitä vielä 70 vuotta taaksepäin oli julkistettu ihmisten olevan tasa-arvoisia Amerikan itsenäisyysjulistuksella.

Intia on maa, jossa on kastijärjestelmä edelleen vallalla. Se perustuu uskontoon. Siellä ei ole soveliasta alimman kastin väen ottaa opiksi mistään tasa-arvoasioista.

Saudeissa naiset ovat yrittäneet saada luvan ajaa autoa nyt vielä tänä vuonna 2015.

Rosa Parksin tilannetta saa jokainen kuvitella mielessään ja ottaa opiksi siitä, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Uskokaa pois, kyllä meilläkin on näitä uskomuksia, mitkä omaan kulttuuriimme liittyy.

Mitä aiot tehdä tänään ollaksesi yhtä rohkea kuin Rosa Parks?

Mitä meiltä vielä puuttuu, mitä on kansainvälisissä sopimuksissa lueteltu ihmisoikeuksiksi?

Kyllä raitsikassa ja bussissa voi silti antaa vanhemmalle ihmiselle paikan ja erityisesti nuoret jaksavat pitää kiinni ja pysyä pystyssä paremmin.

Ihmisoikeus ei ole siinä, että etuilee ja ajattelee vain itseään. Rosa teki historiaa, ei hän ottanut heikommalta mitään. Hän oli itse heikon asemassa ja varmaan olisi antanut paikkansa, jos sitä olisi vanhus tai sairas ihminen tarvinnut.

Ei se ollut itsekästä, vaan poliittinen kannanotto.

I love Rosa Parks.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti