18.12.2015

Hyväosaisten joulu ja Hurstin hernekeitto

Onhan sitä tekemistä, että tuntuu taas joululta, mutta kyllä se kannattaa.

Ruotsalaiset ovat yrittäneet haukkua suomalaisten joulua. Mitä järkeä siinä on? Niillä on ihan liikaa aikaa käsissään vaikka maahanmuuttoasiat on siellä täysin pyrstöllään.

Äidin lanttulaatikko ja kinkkuliemi. Siinä oli Uutisvahdin jouluelämys ennen. Asia on nyt vaan niin, että niitä ei ole kuin muistoissa. Korvikkeita ja mielikuvitusta, siinä ratkaisu.

Muistot onkin kivoja käydä läpi jouluna. Ja kun on säästänyt kaikki saadut joulukortit, niin niiden tutkimisesta on paljonkin iloa.

Sitä toivoisi, että kaikilla olisi hyviä muistoja. Ratkaisuna esitetään, että jos niitä ei ole, niin uusia voi luoda.

Ruotsin kuningasparin lastenlapset eivät ole paikalla jouluna. Myötätuntoa voi tuntea heitäkin kohtaan. Ja oikein onkin. Ihmisillä voi olla kaikkea, mutta jotain voi puuttua kuitenkin. Ja se voi hyvinkin olla lastenlasten touhut ympärillä.

Ihmisillä on tunteita, oli ihminen sitten köyhä tai kuningas. Joskus luulemme, että parempiosaisilla ei ole haasteita ja murheita. Näinhän ei asia ole.

Eräässä radio-ohjelmassa haastateltiin mustaihoista amerikkalaista miestä. Hän kertoi, että nuorempana hän luuli, että kaikki valkoihoiset ovat onnellisia joka aamu herätessään, kun katsovat peiliin ja ajattelevat, että taivaan kiitos olen valkoihoinen.

Sittemmin hän oppi ymmärtämään, että tämä asia ei ole ihmisten mielissä siinä määrin, kuin hän luuli. Ja että on valkoihoisia ihmisiä, joilla asiat ovat paljon huonommin kuin hänellä ja haasteita vaikka muille jakaa.

Me huonompiosaiset osaamme iloita Hurstin hernekeitosta, kun sitä saa tuttavien kera ulkosalla nauttia. Ja muistetaan nauttia kanssa, eikä jatkuvasti kadehdita ihmisiä, joiden ongelmista meillä ei ole mitään tietoa. Sellaisesta menee ilo vaan pilalle.

Olen joskus aikoinaan laittanut peruspäivärahan koetukselle pitämällä kirjaa ja yrittämällä laskea niin, että kaikki riittää kuun loppuun asti.

Ei se ollut helppoa. Eikä raha riittänyt, kun puhelinlasku tuli, kun silloin piti internettiä käyttää puhelimen kautta.

Totuus on kyllä se, että iloa joutui etsimään hakemalla. Mutta kyllä sitä löytyi yleensä asioista, jotka eivät maksa mitään. Ja Hurstin hernekeitto maistui kyllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti