23.8.2018

Tilannearvio

Amerikan pari viime päivää on ollut medioita seuratessa varsin jyriseviä ja presidentin kohtaloa ennustavia entisten yhteistyökumppaneiden oikeuskäsittelyjen tulosten seuraamuksena.

Eilen presidentti kommentoi Fox News kanavalla tilannetta sanoen, että hänen mahdollinen virkasyytteensä olisi iso virhe. Hän ennustaa, että pörssi romahtaa täysin ja mitä kaikkea. Ja kysyy, että miksi syyttää häntä, kun hän on tehnyt niin hyvää työtä.

Kaikenkaikkiaan presidentti käy kovaa taistelua ja kiistää tehneensä mitään väärin. Hän on muuttanut lausuntojaan ja kannanottojaan sitä mukaa, kun todisteita on tullut esille nyt käytyjen oikeuskäsittelyjen yhteydessä.

Mainittakoon, että hänen presidentinkampanja päällikkönsä tuomittiin petoksesta ja entinen asianajaja tunnusti toimineensa presidentin johdolla rikollisesti maksaessaan naisille hysrahaa seksisuhteista.

Näistä teoista ovat mediat tehneet selvityksiä jo koko presidenttikauden ajan, mutta nyt niitä on oikeudessa todistettu, ja jäljellä on kysymys siitä, tuleeko nyt presidentille syyte oikeuteen.

Tämän asian tausta on sellainen, että käytäntönä on ollut, ettei istuvalle presidentille anneta syytteitä oikeuteen. Mutta tämä ei ole laki ja sitä nyt odotellaan, että mitä erikoistutkija asialle tekee.

Yksi kysymys on ollut ilmassa myös. Nythän presidentti on poistanut häntä vastustavien ihmisten turvaluokituksia ja uumoillaan, että poistaako hän erikoistutkija Muellerin turvaluokituksen myös.

Tässä sitten tulisi lisää hänelle vaikeuksia siten, että häntä voi syyttää viranomaisen työn estämisestä.

Tässä hänellä on jo takanaan yksi suuri teko, kun hän erotti FBIn johtaja James Comeyn viime vuonna. Sen hän teki tökerösti vielä kaiken lisäksi niin, että tuo ihminen joutui kuulemaan asiasta virkamatkallaan uutisista.

Tämä erottaminen johtui Venäjää koskevien yhteistyö- ja maanpetostutkimusten vuoksi.

Syyttämiset rönsyilevät niin ikään valehtelemisista, josta syystä hän ei asianajajansa neuvosta suostu erikoistutkijan kuulusteltavaksi. Jota hän on tätäkin haukkunut julkisuudessa, muttei ole uskaltanut erottaa virastaan.

Jotkut tekevät työtä nyt sen suhteen, että mitä sitten tapahtuu, jos hänet erotetaan tai muita oikeuslaitoksen virkailijoita.

Rikostutkintaa haetaan oikeudessa New Yorkissa hänen hyväntekeväisyys rahastonsa tekemisistä, missä varoja on käytetty omiin tarkoituksiin. Tätä haetaan sekä hänen henkilökohtaisen toimintansa, että hänen kolmen lapsensa ja rahaston kohdalla.

Tässä on sellainen tilanne, että se ei ole liittovaltion oikeudessa, vaan New Yorkissa. Joten presidentillä ei ole armahdusoikeutta näihin asioihin.

Kaikenkaikkiaan on nyt sellainen tilanne, että presidentti käy kovaa kamppailua ja uskoo itseensä, sekä pitää tekemisiään oikeutettuina.

Ja onnistuu näin ärsyttämään kuuntelijaansa pahasti, paitsi niitä, jotka antavat hänelle kaiken anteeksi. Hänen peruskannattajansa.

Mainittakoon vielä, että demokraattinen puolue ei uskalla käydä vaalikampanjaa virkasyyte uhalla, kun oikeistorepublikaanit voivat käyttää sitä heitä vastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti