19.8.2018

Sunnuntain uutinen NewYorkTimesista

Pyhäpäivään sopiva kirkollisuutinen on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkosta.

Kirkon presidentti ja profeetta Russell Nelson ilmoittaa Jumalalta tulleen käskyn, ettei kirkkoa saa enää nimittää Mormoonikirkoksi eikä myöhempien aikojen pyhiä mormooneiksi.

Mormon oli profeetta, joka eli n. 400 jKr Amerikassa. Hän yhdisti siellä asuneen kansan historiaa tuhannen vuoden ajalta (600 eKr - 400 jKr) tehdyistä kirjoituksista ja profetioista. Tämä yhdistelmä on julkaistu nimellä Mormonin kirja.

Kun kirkko perustettiin 1830, sen jäseniä alettiin nimittämään haukkumasanalla mormooneiksi. Pyhät kuitenkin omaksuivat nimityksen, kun se viittasi viisaaseen profeettaan.

Tämä käsky on meikäläisittäin outo sikäli, että ketä se koskee. Varmaan Amerikan viralliset mediat eivät käytä mormoni-nimitystä eivätkä kirkon jäsenet itse. Kirkolla on monia verkkosivustoja, joissa käytetään tuota nimeä. Nämä varmaan muuttuvat.

Meidänkin viralliset mediamme voisivat osoittaa kunnioitusta ja luopua tuon nimen käytöstä.

Mormoonikirkko-sanan tilalla voi käyttää nimeä kirkko tai Jeesuksen Kristuksen kirkko.

Tähän laitan selitykseksi vielä, että kysymyksessä on kyseisen kirkon johtajan käsky. Käskyksi sirä voi kutsua kirkon jäsenet ainakin. Muut voivat olla kohteliaita ja lakata käyttämästä tuo epävirallista nimeä, eli Mormoonikirkko tai kirkon jäsenistä nimeä mormooni.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti