25.8.2018

Innovaatio demokratiassa

Tuli vaan mieleen kysymys siitä miten valtion ja kuntien laitoksissa ja järjestöissä on mahdollista toteuttaa innovaatiota.

Kaikkein suurin toteutus innovaatiolle lienee Silicon Valleyn yrityksillä. Tähän on todettavissa sellaiset vaikutukset, kuten niiden perustuksena on täysin yksittäisten ihmisten autotallissa innovoimat ohjelmistot ja aloittavat yritykset.

Niille sitten löytyi luottamusta ja sijoittajia rahoituksella, myös yksityiseltä sektorilta. Ja loppujen lopuksi ideat yrityksineen myytiin suuremmille yrityksille.

Nykyisin Amerikassa on paljon tullut innovaatiota Kickstarter-rahoituksen kautta. Siitä tulee rahoitus sillä ehdolla, että toteuttaa ideansa täysin loppuun ja sitten tuloksesta maksetaan viisi prosenttia Kickstarterille.

Silicon Valleyn suuret yritykset ovat suuria innovaation alalla lähes rajoittamattomien rahavarojensa kanssa. Kuitenkin Kickstarterin kautta pääsee täysin ulkopuolinen idea alkuunsa.

Sittenhän rahoitusta voi löytyä vaikka yksityisten sijoittajien rahoituksella. Tästä on esimerkkinä meilläkin tunnettu televisio-ohjelma SharkTank, eli meikäläisittäin Leijonan luola.

Mutta kysymykseksi jää puoluepolitiikan vaikutus innovaatioon. Meillä on ohjelmia, joissa tuetaan aloittelevia yrityksiä hautomo-ohjelmalla.

Demokratia yritysmaailmassa hidastaa toimintaa ja joissakin tapauksissa estää ideoitten toteuttamista.

Tästä tulee mieleen kuitenkin demokratian hyvät puolet, eli hötkyily vähenee ja harkinta tuo esille hyvät ja huonot puolet.

Kuitenkin riskinotto on se, mistä yksityinen idea hyötyy. Twitter, Apple, Microsoft, YouTube, Facebook ja muut on saaneet alkunsa yksin tehdystä työstä, joissa ei ole laskettu työtunteja eikä ole tiedetty mihin työ johtaa ja johtaako mihinkään.

Tälläistä innovaatiota voisi auttaa peruspalkka. Ainakin niiden kohdalla, missä vanhempien rahoitusta elämiskuluille ei ole.

Eli innovaatio voisi toimia yhtä hyvin demokraattisin voimin, jos riskinottoa ei yritetä poliittisin asentein, tai kateudella, estää. Yhden menestys on kaikkien menestystä demokratiassa.

Suomi on innovaation demokratia peruspalkkakokeiluineen. Hyvä me!

JK Peruspalkkaa voisivat hakea ne, jotka ovat valmiita jättämään muun yhteiskunnan hoivan ja aloittamaan elämän omin voimin itsenäisemmin.

Sosiaaliturvamme on kyllä hyvä, ja sitä pitäisi kehittää vielä monta piirua ihmisen parhaaksi, mutta kykenevä ihminen ei voi jäädä hoivattavaksi, kun on itsessä se palo, että haluaa tehdä ja innovoida.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti