29.6.2018

Kun ärsytyskynnys ylittyy

Eilen oli televisiossa asiantuntija, joka kertoi että ihmisten ominaisuuteen kuuluu vihan vaikutus. Se nimittäin tarttuu ja aiheuttaa vihan tunnetta toisessa.

Esimerkiksi työpaikoilla, missä esimies on vihainen käytökseltään, tämä aiheuttaa vihaa työntekijöissä. Työssä viihtyminen on nollilla ja stressaavaa.

Se jäi selittämättä, että miksi jotkut hautovat vihaa, eivätkä pääse asioiden yli. Tässä tulee vähän koominen asia mieleen. Nimittäin miehet pääsevät vihastaan nyrkeillä tapellen.

Mutta siis, ärsytyskynnys ylittyy, kun otetaan esille negatiivisia asioita vihaa osoittaen. Ja tästä syntyy lisää vihaa. Joskus samanmielistä, joskus vastakkaista vihaa.

Väärin kohdeltu voi alkaa hautoa vihaansa. Ja näinhän kävi nyt eilen, kun amerikkalaisen sanomalehden toimitukseen hyökkäsi mies haulikolla ampuen viisi toimittajaa kuolleksi.

Puhumalla sanotaan, että asiat selviää. Ja kai sitten nyrkeilläkin, heh. Mutta siis puhumista ei pidä väheksyä. Tai nettikirjoittelua.

Puhuminen auttaa, jos osapuolet pyrkivät sopuun. Jos taas vihaa lietsotaan vaan edelleen, niin otetaan haulikot esiin ja tehdään kärpäsestä härkänen.

Asioiden ei pidä eskaloitua ristiriitaan. Tässä tulee ihmisen luonnolinen kyky apuun. Se on nimittäin oikeudenmukaisuus.

Voihan toki perustella kantansa ja sitten kuunnella vastapuolen näkökulma ja yrittää asettua sen näkemyksiin. Ja molemmat voivat löytää omasta kannastaan sen, mikä on väärin toista kohtaan.

Periksiantaminen oikealla tavalla on helpottava tunne.

Meillä on hyvä laki siinä, että meillä ei julkaista rikoksesta epäillyn nimeä. On suuri vääryys, jos ihminen saa rikollisen maineen julkisesti ennen kuin asia on oikeudessa todistettu.

Vihaan yllyttäminenkin on meillä laitonta. Vaan kuka sitä kaikkea pystyy vahtimaan?

Siitäkin huolimatta hyviä lakeja tarvitaan. Ne ovat osoitus terveestä yhteiskunnasta ja sekularisoituneen kansan elämisen ohjeita.

Anteeksipyyntö on majesteettinen teko. Anteeksianto on suunnaton vapautus vihasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti