19.6.2018

Ettei kukaan loukkaantuisi

Niin siis. Somessakin pitää pitää kieli keskellä suuta.

Amerikassa on ihan hulvattomia radio-ohjelmia ja sosiaalisessa mediassa livenä virtaavia feikki nyyssejä. Siis täysin överiä tekstiä poliitikoista, asioista ja kaikesta vaan.

Niiden esittäjät saavat jopa uutisarvon niin että niistä puhutaan - vähän paheksuen toki - suurten kanavien ohjelmissa.

Somea selvästikin yritetään sotkea niin, ettei siihen enää voi ollenkaan uskoa. Ei tämä ole uutta asiaa, mutta nyt on todella räikeitä tyyppejä esillä.

Kun yrittää ymmärtää, että kenen etu tämä tälläinen on, niin niitä tahoja on laajalti.

Maailmanlaajuisesti ne valtiot, joiden ihmisillä ei ole sananvapautta, ovat nyt helisemässä ja rajoittamassa somen toimintaa. Eikä aiheetta ollenkaan. Arab springkin sai intonsa somesta. Yllyttämällä tai itsestään, tästä Uutisvahdilla on oma mielipiteensä. Ja kuinka hirveillä seurauksilla. Pakolaistulva Eurooppaan on suora seuraus tästä. Ja silloinen länsihallinto sen sai aikaan luullen siten pääsevänsä eroon diktaattoreista ja kansat demokratian tielle. Vaan kaaoshan siitä tuli.

Paikallisesti on tietysti vakiintuneet mediat, jotka yrittävät pitää jalansijansa, joilla siis olisi syytä heitellä someen kapuloita. Mutta nämä ovat ottaneet askeleita oman asemansa vahvistamiseen somessa. Näin on hyvä. Ja nythän verkon nopeudet onkin jo aika hyviä.

Tämän jutun elefantti huoneessa on tietysti Amerika presidentinvaalit ja Venäjän propagandan vaikutus niiden tulokseen.

Laajoja tutkimuksia tästä on tekeillä ja jury on vielä ulkona.

Tämä on vähän kulunut aihe, vaikka keskeneräinen. Mutta sitä vaan, että nehän turhaantuivat Venäjällä vissin ja päättivät antaa takaisin samalla mitalla. Onhan länsimaat tehneet parhaansa vaikuttakseen heidän järjestelmiinsä.

Nythän asia on niin, että tilanne on ratkaisematon. Sama vanha sääntö pätee: omat oikeudet loppuvat siinä, missä toisen oikeudet alkavat.

Ihmisoikeuksia on määritelty Magna Cartan ajoista asti. Niistä ei pidä koskaan lakata puhumasta ja kirjoittamasta. Hyviä asioita pitää toistaa toistamasta päästyäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti