21.6.2018

Independent - riippumaton - sitoutumaton

Amerikassa on juristi, toimittaja, tv ohjelmaa lähinnä mielipidetasolla pitävä mies. En nyt mainitse nimeä, kun se ei ole tärkeä tässä.

Mutta siis tämä ihminen viime vaalien aikaan lukeutui sitoutumattomiin. Hän otti oikealta ja vasemmalta twiittajien kommentteja ja vastasi niihin. Ne syyttivät häntä milloin Trumpin ja milloin Clintonin puolustajaksi, kun ne hänen kannanottonsa eri asioihin olivat puolueiden linjoihin kuuluvia.

Hän tekee kovasti työtä ollakseen oikean puolella väärää vastaan. Uutisvahti ei nyt enää katsele tuota ohjelmaa, kun omat käsitykset ja mielipiteet eivät ole samoilla linjoilla useinkaan ja tuon ihmisen tosikkomainen arvostelukyky ei ole aina terveillä lukemilla.

Independent sekin näyttää hahmottuvan puoluemaiseksi, kun siinäkin pitää valita jonkinlaisen linjanvedon kanta.

Miten sitten toimia demokratiassa äänestäen. Miten valita ehdokas, jota kannattaa?

Eräs huomattava kirkonmies sanoi seurakunnalleen,  että valitkaa kunniallisia miehiä ja naisia virkoihin ja edustajiksi.

Loppujen lopuksi tämä onkin tärkeintä ja mahdollistaa sitoutumattomuuden ehdokkuuden.

Mikä sitten on kunniallista?

Lainkuuliaisuus, korruptoimattomuus, siveys, vastuun kantaminen perheestään, uskollisuus avioliitossa. Kertokaa lisää.

Riippumaton ja sitoutumaton kanta ei ole vastuuntunnoton. Puoluesidonnaisuus ei olisi pahasta, jos puolue olisi kunniallinen, ihmisarvoa ja -oikeuksia ajava. Ja samalla vapautta kunnioittava siinä mielessä, ettei estä yksilön omaa kykyä pitää huolta itsestään ja perheestään. Sitä onnenetsintää, mistä elämä koostuu.

Tämä ei tarkoita sitä, että yhtiöt saisivat toimia ilman lakeja ympäristöä liaten ja kuluttajaa riistäen ilman vastuuta toimistaan. Hyviä lakeja pitää olla ja niiden noudattamista pitää valvoa. Mutta omakotiyhdistys ei saa määrätä ihmisen elämää vaatimalla asioita.

Tästä tulee mieleen hautausmaat, missä hautakivien pitää olla samanlaisia ja sotilaallisessa järjestyksessä. Pitää niiden olla rivissä, jos halutaan pitää nurmikoita, mutta toisaalta, miksi tarvitaan nurmikoita? Ne vaativat vettä ja monenlaista energiaa. Voihan omaiset pitää hautojaan sellaisessa kunnossa, mitä haluavat.

Tuo oli vähän pitkä rimpsu ja sitä voisi editoida, mutta tämä laite, jolta kirjoitan ei sovi hyvin editoimiseen. Heh.

No mutta kuitenkin siis tässä on mietintöjä sitoutumattomuudesta ja riippumattomuudesta. Se ei voi olla vastuuttomuutta, vaan oikeaa vapautta.

Logiikkaa voi jokainen määritellä mihin suuntaan sattuu. Siksi ei loogisin perustein voi määritellä oikeaa ja väärää. Kyllä se tulee omasta tunnosta, mitä on herkkänä pidettävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti