19.7.2018

Vaikutusvallat

Lienee yleisessä käsityksessä nyt, että Venäjä pyrkii laajentamaan vaikutusvaltaansa maailmassa. Kun taas Amerikan nykyinen johto on auliisti luopumassa omastaan.

Mitä vaikutusvallalla sitten tehdään?

Ei ole muuta kuin hyvän ja pahan taistelu. Laki, lainkuuliaisuus ja ihmisen halu rauhaan ja kaikkien hyvinvointiin. Vastapuolella on ahneus ja toisten pakottaminen, rikollisuus ja yleinen ilkeys. Murhat ja sodat.

Nämä vastapuolet eivät enää toteudu itä-länsi linjalla. Ja onko koskaan toteutuneetkaan? Olihan ennenkin uskoa tasa-arvoon ja kumbaiaan. Se ei vaan toteutunut sielläkään.

Neuvostoliitto pakotti itä-Euroopan kansoja tahtoonsa uskotellen hyviä aikeitaan tasa-arvosta, mikä ei aseilla tuettuna toteutunut. Vapaudet oli riistetty ihmisen toimintaan.

Nyt on vielä kommunistinen järjestelmä Kiinassa. Siellä on pidetty päätäntävalta puolueella. Tämän sisäisestä hierarkiasta ja johtojärjestelmän toteuttamisesta ei ole paljonkaan tietoa.

Siellä on kyllä yleinen rauha kaiketi vallalla. Sotia ei käydä. Ihmisiä kyllä vahditaan. Ihmisoikeuksien rikkomuksista puhutaan vaimennettuna sen jälkeen kun kauppa on saattanut bisnesten etua ajaen pitämään kielet kurissa.

Hassua on se, että Kiina ei ole valloittamassa itsenäisiä valtioita valtaansa eikä pakottamassa mihinkään. Se käy järkevää kilpailua, omaa etuaan tavoitellen tietysti, mutta siististi.

Kiina taisi Neuvostoliiton romahduksesta ottaa oppia ja toteuttaa nyt omaa linjaansa rauhan vallitessa maassa. Tältä se näyttää. Vai onko ulkomaisetkin mediat vaienneet kauppasuhteiden vuoksi selkkauksista?

Valta ja sen vaikutus on hassu juttu. Kun vallan saa, niin mitä sillä sitten voi tehdä?

Siivosti ajatellen ei sitten enää mitään. Se ei takaa kestävää kehitystä. Vain vapaus voi sen tehdä.

Niin Eurooppa ei ole valta-akselilla muuten kuin heikkenevän NATOn kautta yhteistyössä lännen kanssa.

Eurooppa on kuin mukava vanha aamutohveli. Ja hyvä näin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti