5.7.2018

Kröhöm! Suomi, teknologian ihmemaa

Nyt muistellaan viime vuosisadan loppua kiitollisin mielin. Kun nimittäin Suomi 90-luvulla koulutti väkensä Microsoftin ohjelmia käyttämään.

Uutisvahti oli yksi näistä. Työväenopistossa sai Windowsin peruskoulutuksen kohtuuhintaan. Ja Office-sarjan sovellukset maksoi noin tuhat markkaa kurssilla.

Silloin kaikki ohjelmat oli kalliita ja käytetty läppärikin maksoi 7000 markkaa!  Siinä oli 90 megaa rammia, haha! Vähätuloiselle niistä oli kustannuksia kerrakseen, mutta jälkipolvi auttoi kustannuksissa viisaasti.

Mutta siis, ilman noita toimia sitä olisi puolitaitoinen pahasti.

Suomen Nokia oli silloin edelläkävijä kännyköittensä kanssa. Nekin maksoivat 700 markkaa. Tekstiviestit olivat meillä yleisiä paljon ennen amerikkalaisia. Kiitos hyvän luku- ja kirjoitustaidon vissiin, me kun vähäpuheisina mieluummin tekstailtiin.

Nyttemmin en ole nähnyt tietoa siitä tilanteesta, että missä mennään koulutuksen ja muun suhteen. Onko luokissa läppärit käytössä vai deskarit? Ja paljonko ohjelmat ja laitteet maksavat? Ai niin käytetty desktoppi maksoi silloin peräti 3000 markkaa.

Nythän on maailman katse suunnattu taas meihin, tuon onnettoman huippukokouksen aikana, ja siinä on Suomi-brändääjillä biljoonan euron paikka.

Tarve olisi turvallisuusteknologiassa ihan ensimmäiseksi. Jos ideoita kaivataan, niin uhat olisi julkistettava ja ruvettava sitten töihin realiteettien pohjalta.

Jos näin saa sanoa.

Ehkä nuo 90-luvun Nokiat ja Ericksonit olisi turvallisempia taas. Ja käteinen?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti