10.7.2018

Suomettuminen-Finlandization-Finlandizierung

Loukkaava sana? Kyllä ja varsinkin siksi, etteivät uskalla muistaa, mitä Pariisin rauhansopimus toisen maailmansodan jälkeen teki suurelle osalle Eurooppaa.

Niin siis tuo sana on tullut käyttöön länsimaissa siitä, että katsottiin Suomen olevan rähmällään Neuvostoliiton edessä ja tottelevan sitä.

Mutta Suomelle ei annettu Pariisin rauhansopimuksessa muuta juuri mahdollisuutta kuin olla ystävyyssuhteissa ja käydä idänkauppaa .

Pariisin sopimushan oli länsiliittouman ja Stalinin sopimus, missä Neuvostoliitolle annettiin valta määrätä vapaiden maiden asioissa.

Muun muassa meille ei annettu lupaa omistaa mitään muita aseita, mitä Neuvostoliitolla ei ollut.

Sodan voittajia olivat länsiliittoutuman maat ja Stalin. Suomi pysyi itsenäisenä, mutta määrättiin maksamaan hirveitä sotakorvauksia Stalinille.

Sinne meni junalastillisia määriä koneita ja tarvikkeita vuosien ajan, vaikka oli meillä omiakin velkoja.

Mutta siis tuo suomettuminen oli muka sitä, että olimme ystävyyssuhteissa Neuvostoliiton kanssa. Vaan eivät sano sitä, että oli pakko, kun ei ollut mahdollisuutta liittoutua kenenkään kanssa.

 Ei meillä sodan aikana ollut muuta apua kuin Saksa. Ja Saksa hävisi sodan, se valloitettiin ja määrättiin, ettei se saa ylläpitää kansallistunnetta eikä varustautua sotilaallisesti.

Nyt on tultu siihen tilanteeseen, että pitäisi pystyä torjumaan Venäjän agressioita ilman Amerikan sotilasvoimaa.

Paitsi, että sen johtaja nyt haluaa vaan maksun asevoimien käytöstä samalla kun puhuu joukkojen vetämisestä Euroopasta. Tätä tilannetta amerikkalaiset kuvaavat USAn suomettumiseksi.

Mutta meitä se loukkaa.

Olisimme ilomielin olleet länsimainen voittaja, muttei siellä ollut kiinnostusta meidän asiaamme kohtaan.

Pitää kuitenkin sanoa, että amerikkalaisten vaikutus sen miehittämiin maihin on ollut hirveän hyvä. Siis Saksan ja Japanin olosuhteet paranivat sotaa edeltäneeltä ajalta ja maiden talous nousi.

Vaikka kyllä Saksa olisi itsekin itsensä nostanut, on uskottavaa ajatella. Fasismista päästiin ja se on voitto se.

Mutta to suomettumissana on loukkaava. Pariisin rauhansopimuksesta saa varmaan lukea Wikipediasta. Menenkin tästä lukemaan siitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti