16.9.2016

Slovakian kokous tänään

Washington Post kirjoittaa asiasta. Linkki juttuun myös twitterissä @Uutisvahti .

Siellä on keskusteltu, että paljon rahaa säästyisi yhteisestä puolustusponnistelusta. 28 miljardia oliko euroissa.

Tässä kokouksessa on huomioitu mahdollinen Trumpin aika, josta ei tiedä, mitä siitä tulee Euroopan turvallisuuden kannalta katsoen.

Saksa on toisen maailmansodan jälkeen ollut enimmäkseen pasifistinen. Uutisvahti katsoo, että tästä syystä on uusnatsien nousu ja muu äärioikeistolainen toiminta lähtöisin. Kun ei tervettä kansallistunnetta ole sallittu. Ja tähän on maailma syynä.

Kun pitihän se kansan mieli puhdistaa valloitushaaveista ja -hankkeista. Mutta ei sitä olisi saanut jättää amerikkalaisten hoitoon. Kun Amerikassa on istuvalla presidentillä paljon valtaa Euroopan asioihin.

Ja näyttää siltä, että Suomessa ei lueta länsilehtiä eikä katsota länsitelevisiota. Tämä huomio on asian tiimoilta käydyn sättäilyn kautta tullut. Siellä kommentit ovat ihmeellisen luottavaisia amerikkalaiseen apuun nähden Trumpista huolimatta. Ja saahan sieltä ehkä apua, jos on rahaa. Onko sitä?

Moni asia riippuu siitä, mitä saksalaiset ajattelevat Venäjä suhteista.

BBC ja Spiegel kirjoittelee, että EU on hajoamispisteessä. Miten tälläinen yhteistö voisi alkaa napakasti toimia puolustuksellisesti? Ja mitä itäsaksalainen liittokansleri muutenkin asioista loppuviimeksi ajattelee, niinkuin idän suhteista siis?

Suomi voi toivoa tietysti hirveästi Euroopan yhtenäisyyttä ja toivoa apua Venäjän suojakseen. Vaan vanhat kylmät tosiasiat nostavat taas päätään.

Ei apua tullut ennen, tulleneeko nyt, jos tarve tulee, vaikka on yritetty olla mallioppilas?

Nämä on jälkiviisauksia. Nyt on nyt ja kai sitä yhteistyötä on yritettävä kannustaa. Ja onhan muitakin maita, jotka ovat vaarassa joutua Venäjän vaikutuspiiriin.

Mitä Venäjällä on menossa, sitä ei Uutisvahti tiedä. Hakkeroivat amerikkalaisten viranomaisten koneille, sanovat amerikkalaiset.

Mutta onko siellä talous mihin suuntaan menossa? Onko perustettu struktuuria, millä leipä ei olisi jonotuksen päässä taas ja silli?

Niin. Siis täällä ei tiedetä Venäjän tilasta mitään, kun ei siitä kirjoiteta, Miten päättäjät voivat tehdä mitään, jos ei kukaan kerro, miten asiat ovat?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti