3.4.2013

Vaaralliset mielipiteet

Ihan ensimmäiseksi pitää sanoa, että mielipiteiden vaarallisuus on lientynyt sosiaalisen median ja mielipidetulvan myötä huomattavasti. Joskus aikoinaan kirjoittelimme Yoanni Sanchezin Kuuban tilanteesta. Nyt tuo dissidentti oli tässä vierailulla DC:ssä. Yoanni on tunnettu ympäri maailmaa. Hänen Kuubasta käsin bloggaamansa viestit eivät olleet kovin vaarallisia länsimaisittain katsoen. Kun kauppaan oli tullut kananmunia, se oli suuri uutinen hänelle. Kahvia ei ollut saatavana monenakaan päivänä, jotain kitkerää korviketta joivat.

Muista mielipiteistä tulee mieleen maailmalla luettujen lehtien mielipiteet. Olemme yleensä vilkaisseet pääkirjoitusten otsikot. Tänään jätettiin väliin, kun niiden sisältö on paljon ympäri pyöreätä politiikan keitosta. Paitsi kansainvälisiin selkkauksiin liittyvät. Spiegel Online kirjoittaa nykyään puolustuskannalla saksalaisten asenteita puolustaen lähinnä eurokriisin ja yleensä EU-asenteiden suhteen.

Me olemme täällä jättäneet mielipiteet muiden viisaampien kerrottavaksi. Ja vaikea niitä on kovin teräviksi muodostaakaan, kun asioilla on niin monta puolta. Paitsi siitä emme ole luopuneet, että Suomesta ei pidä mennä maksamaan mitään rahaa toisten maiden velkoihin. Kyllä maailmassa rahaa on ja jos ei sitä kaupallisilta markkinoilta saa, ei sitä veronmaksajienkaan kannata lähteä lainaamaan konkurssivaltioille ja niiden pankeille.

Niin siis, yksi mielipiteistään viime päivinä kärsinyt on egyptiläinen televisiokoomikko, joka esittää satiiria Mursin politiikasta. Mies pidätettiin mielipiteittensä vuoksi ja tämän päivän tietojen mukaan on päässyt takuita vastaan vapaalle jalalle. Tämä on edistystä mielestämme. Olisimme olettaneet, että Mursi ei koskaan päästä miestä julkisuuteen enää. Ehkä fundamentalisteillekin on koittanut mielipiteenvapauden ajat.

Mikä noissa vastakkaisissa mielipiteissä sitten on niin vaarallista? Kun nehän laimenevat sitä mukaa, mitä enemmän niitä esitetään. Tännekkään ei enää eksy kuin harva, vähän yli parikymmentätuhatta on käynyt täällä vuodesta 2011 lähtien. Että mitään vaaraa ei ole. Yritimme olla aktiivisia somessa ja lehtien mielipidepalstoilla, muttei siitä paljon mitään apua ollut. Poistimme mainokset, kun niistä ei kertynyt juurikaan mitään eikä Google maksa pieniä summia. Eikä niillä mitään olisi tehnytkään.

Kuuba on nyt siis avautunut. Sieltä saavat asukkaat matkustaa ulkomaille ja palata takaisin. Kuuba on saanut tilaisuutensa kehittyä normaaliksi valtioksi valtioiden joukossa. Mitä tulee bloggailuun ja tviittailuun, niin sitä voi tehdä periaatteesta, rahaa ei kyllä mistään tule, että älkää toimittajat luopuko palkatusta työstänne etsimään blogistin vapauksia. Mielipiteillä ei ole rahallista arvoa. Eikä vallankumouksia ole tarvis tehdä kuin diktatuureissa. Ja niitähän ei tarvitse mennä yllyttämään, kun asiat menevät vain huonosta pahaksi sotkuksi.

Hymy nousee huulille, kun muistelee suomalaista politiikkaa. Siellä nimittäin on historiallisesti urheilijoiden mielipiteillä ollut väliä huomattavan paljon, näitä kun on valittu eduskuntaan ja taitaa olla ministeriksi astikin päässeitä. Heidän mielipiteensä ovat olleet yleensä puolueen mielipiteitä. Ja jostainhan se hapatus tulee kaikille.

Ei tänään muuta. Silitelkää toisianne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti