16.12.2016

Näin presidentti sanoi hakkeroinneista

Ensinnäkin on sanottava, että puhe viivästyi. Tällä ajalla WashPolta tuli breaking uutinen, jonne linkki @Uutisvahdissa.

Sen pääsisältö on, että FBI on nyt myös tullut samaan tulokseen kuin muut tiedusteluyhteisöt, että hakkerointi tuli Venäjältä ja on sanottu, että Putin itse ohjasi sen julkistamista.

Siis se, mitä presidentti sanoi oli, että asiat etenivät seuraavalla tavalla:

Hakkerointi demokraattisen puolueen meileihin tapahtui heinäkuussa 2016, kun kampanjat olivat menossa. Tästä tiedustelu ilmoitti presidentille ja asia julkistettiin.

Sitten presidentti yksityisesti jossain kokoontumisessa sanoi Putinille, että älä tee sitä, siitä tulee seurauksia.

Siis nämä hakkeroidut meilit oli annettu Wikileaksille ja presidentti sanoi, että oli medioitten ja koko pressin vika, että niistä levitettiin tietoa joka päivä.

Näin hän antoi olevan mielipiteenään, että pressin vika oli se, että asia oli esillä jatkuvasti. Ja siten ne pääsivät kenties vaikuttamaan vaalien lopputulokseen.

Tämähän oli jo puoluekokousten jälkeistä aikaa, oma huomioni. Samoin itse kirjoitin moitteita blogissani lehdistölle yksityisten meilien julkaisemisesta myös meillä. Mitä niitä julkaisemaan?

Tiedotustilaisuus jatkuu muilla aiheilla, joihin en nyt sano mitään. Kaikenkaikkiaan siis presidentti ja tiedustelupalvelut pysyvät kannassaan, että Venäjä hakkeroi, wikileaks julkaisi ja mediat levittivät mehukkaita kommentteja, joita niistä tuhansista meileistä oli poimittu. Ja näin voi olla, että hakkeroinnit vaikuttivat vaalitulokseen.

Sanotaan, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan eri maiden johtoon ja poistamaan kuvioista ne, joista ei pidä. Tämän sanoi televisiossa entinen USn Moskovan suurlähettiläs.

Sanotaan, että Putin pyrkii heikentämään demokratioita. Ehkä tällainen heikko kohta on julkinen sana, joka ei katso seurauksia, kun julkaisee mehukkaita yksityisasioita.

Jonkinlaista itsesensuuria tarvittaneen, mutta myös yksityisyyden suojaa. Onhan meilit melko julkisia viestejä ja pitää katsoa, että mitä kirjoittelee.

Mutta ei niistä kymmenistä tuhansista wikileaksin julkaisemisista olisi monikaan lähtenyt tutkimaan. Jokuhan laittoi mehukkaimmat niistä liikkeelle, joita sitten kaikki julkaisivat. Jopa Suomessakin.

Tästä voi käydä keskustelua, että ei vaikuteta asiaan kuulumattomilla asioilla vaalituloksiin, että demokratia voisi toimia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti