27.12.2016

Isoista tuloeroista mietintää

Somessa on tunnetun ja pidetyn pitkäaikaisen poliitikon blogi. Siellä mietitään amerikkalaisen liberalismin ja meikäläisen sosdemokratian kriisiä nyt Amerikan vaalituloksen jälkeen.

Kriisien syyksi sanotaan tuloerojen kasvu.

Ruvetessani tätä kirjoittamaan, en nyt tiedä, mihin tämä pohdiskelu johtaa. Että se on kirjoittajalle yhtä suuri yllätys kuin lukijoillekin.

Nythän on niin, että saahan rikkaita olla, eikä se raha keneltäkään ole pois, mitä rikkailla on.

Se ongelma on siinä, ettei raha kierrä. Nyt tämä ajatuksen suunta hahmottuu vanhaan tuttuun kantaan.

Rikkaiden rahat jos olisivat liikkeellä, niin vaurastuminen tapahtuisi luonnollista tietään laajemmille tahoille.

Economist-lehti kirjoitti aikaisemmin, jo kai viime vuonna, että korporaatioiden taseissa on kuollutta rahaa, mitä ei ole sijoitettu uuteen tuotantoon.

No nythän, jos tätä rahaa olisi jaettu palkkojen muodossa runsaammin ihmisille, ne rahat olisivat päätyneet kiertoon kulutuksen muodossa.

Ja onhan ihmisillä kuulemma säästöjä pankkitileillään, mitä ei liioin laiteta kiertoon.

No, ehkä ongelma onkin siinä, ettei ole oikein mitään ostamista, mitä haluttaisiin. Roinaa on, muttei kaappeihin mahdu enempää.

Siivouspalvelua kannattaisi käyttää, manikyyriä ja pedikyyriä, joka haluaisi.  Uusi auto voisi olla kiva. Asunnon remontti ja vaatehuoneen laajennus, pihan istutukset voisi laittaa.

Amerikkalaiset on mestarikuluttajia. Ja paljolti luottokorttivelalla. Tämä johtaamonet henkilökohtaiseen konkurssiin, kun laskutaito ei riitä, tai sitä ei oteta käyttöön.

Joku lakikin on sellainen, minkä perusteella yletöntä luottokorttivelkaa ei tarvitse kaikkea maksaa, vaan sen saa pienennettyä jollain menetelmällä juristin avulla.

No tässä pääsemme ajatuksessamme siihen pisteeseen, missä todetaan, että kuningaskuluttaja-amerikkalaiset eivät ole päässeet kulutuksella pienempiin tuloeroihin suinkaan.

Onhan siinä se ongelma, ettei sellaista voi tehdä kuin velaksi kuluttaminen.

IT teknologia on jotenkin tullut hyvään saumaan. Se on jotain, mitä ihmiset haluavat. Ja sieltä riittää laitteita edelleen vaan. Ja päivityksiä.

Niin, siis tulen tässä siihen tulokseen, että Suomella on hyvä suunta. Kyllä teknologia on se, mistä voi taas löytyä hyödyllistä ostettavaa, mitä halutaan.

Mutta kyllä niitä palkkoja pitäisi maksaa reilusti ja markkinoijien pitäisi innostaa käyttämään palveluja ja tiedottamaan niistä paremmin.

Vanhat hyvät postimyyntiluettelot ovat kyllä kokemuksen mukaan erinomaisia myyjiä. Jos vaikka tuotteet tilattaisiinkin internetsaitilta.

On paljon tuotteita, jotka helpottavat elämistä ihan päivittäin. Kerrottakoon näistä toisella kertaa.

Että siinä ajatukset tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti