7.1.2021

Puolesta ja vastaan .. mitä on trumpismi?

Tämä teksti on kirjoitettu joskus aikoja sitten. Nyt on perussuomalaisista Ylellä kirjoituksia mainiten heidän kannattavan trumpismia. Postaan tämän kirjoituksen ajatuksia herätteleväksi.
—————

Kun nyt on mediat tulvillaan presidentti Trumpin asioita, niin voi miettiä, että mitkä asiat presidentin linjassa on kannatettavia. Tai pikemminkin oli kampanjan aikana. Nythän niistä ei ole paljon kuulunut, kun on näitä oikeusasioita niin paljon.

Siis silloinhan hän oli sitä mieltä, ettei Amerikan olisi koskaan pitänyt hyökätä Irakiin eikä oikein Afganistaniakaan lähteä valloittamaan. Amerikan ei olisi koskaan pitänyt olla mukana Lähi-Idässä. Näin hän sanoi televisiossa.

Tämä kuullosti hyvältä kai ainakin siksi, että siellä ei ole mennyt kovin hyvin. Eli puolesta plussamerkki menee siitä.

Sittenhän oli se, että ei pidä ottaa siirtolaisia maista, joiden ihmiset voivat osoittautua vaarallisiksi. Ja ei ainakaan tuntemattomia pyrkijöitä. Tässä plussa.

Samasta asiasta sitten tuli miinuspuolelle se, että turvapaikanhakijoita ei myöskään hänen mukaansa pidä ottaa.

Tästä tulee kuriositeettinä mieleen uutinen Suomesta, jossa kerrottiin Yhdysvalloista tulleen turvapaikanhakija. Nimeä ei uutisessa mainittu, eikä olosuhteita mitään.

Mutta takaisin plussiin ja miinuksiin.

Miinuksia tuli paljon myös liiasta äärilaidan suosimisesta, itsensä kehumisesta, naisten kohtelusta ja vuosikymmenien aikana tehdyistä videohaastatteluista, joissa oli paljon asioita.

Hänen toimimisensa yrityksensä puitteissa oli todella röyhkeää - näin voi sanoa kyllä. Tuhannet oikeudenkäynnit jo pelkästään siksi, että hän ei maksanut rakennuttajille sopimuksen mukaisia palkkioita. Jätti vaan maksamatta ja niitä piti oikeudessa hakea. Joista sitten palkkiot putosivat sovitusta.

Sittenhän oli se Trump University, jonka hän joutui lopettamaan harhaanjohtavana. Kurssit kun maksoivat kymmeniä tuhansia, muttei mitään tullut vastineeksi. Niistä oli joukkokanne, jonka hän sitten sopi vaaleja vähän ennen.

Miinuspuolelle voi laittaa myös kyseenalaiset yhteistyökumppanit, joista paljastui kampanjan aikana lehdistön tutkimana ikäviä asioita. Eräs näistä oli Paul Manafort, kampanjapäällikkö. Ja toinen oli päästrategisti Steve Bannon, joka oli  Breitbart sivuston johdossa jossain tehtävässä. Breitbart järjestö toimii äärioikeiston asialla ja pyrkimyksenä oli romuttaa kokno demokraattinen hallintojärjestelmä.

Siis lähes anarkistinen tavoite, josta Trump otti vauhtia kampanjalleen saaden näin äärioikeiston äänet.

Pluspuolelle meni lupaus työpaikoista ja maan saattamisesta entiseen kunniaansa, jota tosin eivät ihmiset suurelta osin mieltäneet tapahtuvaksi hänen keinoillaan.

Tärkeimmäksi asiaksi nousi uudet työpaikat, verojen leikkaukset ja tavoite kotiuttaa veroja pakoon lähteneet yritykset takaisin omaan maahan. Sekä siirtolaispolitiikan uudistaminen.





1 kommentti:

  1. Tähän vaan se, että tuolla jotkut tutkijat mieltävät trumpismiksi erityisesti sen , että Trump ajoi linjaa oman maansa asettamisesta etusijalle sanoen myös että muidenkin maiden pitäisi asettaa oma maa etusijalle. Tämä menee plussapuolelle.

    VastaaPoista