Nyt etsitään uutta pääsihteeriä taas ja lehdet kirjoittavat aiheesta.
Jossain on otettu puheeksi, että nainen itä-Euroopasta olisi vuorossa. Taisi olla Foreign Policy. The Economist ei ole ollenkaan tällä linjalla vaan voimakkaasti ehdottaa, että paras valittakoon.
Asiasta loppuviimeksi päättää turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajat, joiden luottamusta valittavaksi tulevan on nautittava.
No, pätevin valittakoon hakijoista.
YK:n asema on kiikun kaakun kylläkin jatkuvasti, mutta se onkin järjestön luonne. Tasapainottelua maiden kesken, jotka eivät noudata yhteisön päätöksiä.
Ihmisoikeudet ovat rempallaan niin raskaasti, että jopa orjuutta ja kidutuksia esiintyy maailmassa.
Tähän on syykin kertoa. Ihmisen arvosta ja oikeuksista ei puhuta. Kauniita sanoja pitää toistaa, että ne istuvat itsepäisimmänkin kaaliin.
Onko jäsenmaiden kouluissa opetusta ihmisoikeuksista ollenkaan? Ja YKn päämääristä? Kehitysmaiden tilanne ei ole muuttunut juurikaan eikä modernisoitunut. Niiden johtajilta ei vaadita mitään, niille vain annetaan aina vaan ja toistuvasti apua.
Niiden on aika kasvaa tiedossa ja ymmärryksessä ihmisen arvosta ja talouden pidosta. Rauhasta pitää puhua ja sitä vaatia.
Jotain ravistelua YK järjestönä vaatisi.
Ja mitä tulee maiden edustajien pysäköintisakkoihin New Yorkissa, niin niitä pitäisi vaatia maksamaan. Vaan esteenä on se diplomaattinen koskemattomuus.
Pysäköintisakot eivät ole ainoa rikos, mitä maiden diplomaatit tekevät. Tästä on lähdettävä, että diplomaateilta vaaditaan lakien kunnioitusta ja ihmisarvojen kunnioitusta.
Näin voivat viedä kotimaihinsa oppia sivistyneestä elämästä.
Nyt tästä käy ilmi, että Uutisvahti on katsonut paljon elokuvia, jotka mollaavat näitä päämajassa toimivia diplomaatteja.
Tämä kyllä pitää paikkansa, mutta kun asiat eivät, diplomaattisista syistä johtuen, muuten saa julkisuutta, niin ymmärrämme, että sitä yritetään esittää kulttuurin kautta.
Tämä kyllä alentaa YK:n arvostusta lähinnä Amerikassa, jossa on paljon ongelmia järjestön suhteen. Amerikkalaiset maksavat suhteettoman paljon järjestön toiminnasta.
No, tämä meni nyt vähän yksityiskohtiin. Kuitenkin asiat juontuvat ruohonjuuritasolta eteenpäin ja on siksi puolustettavaa, että ihmisoikeuksia pitää vaatia noudatettavan.
Eri asia on sitten se, että keinot yhteisön laatimien lakien ja sopimusten noudattamisen toteuttamiseksi sanktioilla onkin toinen asia.
Mutta kaikenkaikkiaan, onhan se paikka, jossa edes voi asioita yrittää edistää. Ja hyvä niin. Tehokkuutta pitää vaatia, ei se itsestään tule. Tämä taitaa olla median tehtävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti